Kéri Lajos, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője szerint mindenféle fontosabb, új hír nélkül emelkedtek a tőzsdék. Kedden Jerome Powellt, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökét hallgatta meg a szenátus, ahol Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter is beszélt, de mindketten azt mondták, amit a piac várt, így a meghallgatásnak nem volt különösebb hatása - mondta.

Az amerikai jegybank elnöke szerint mindaddig folyamatosan nulla körüli szinten marad a kamat, amíg nem bizonyosodnak meg arról, hogy a gazdaság a növekedés útjára lépett, és tartósan csökkenni kezd a munkanélküliség. A pénzügyminiszter azt mondta, magas lesz a munkanélküliség a második negyedévben, de összességében javul a helyzet, ahogy újraindul az amerikai gazdaság. Steven Mnuchin szerint a harmadik és a negyedik negyedévben már javulnak a gazdasági feltételek.

A vezető üzletkötő elmondta: az európai piac a délelőtti órákban még hezitált, majd miután az amerikai piac - ahol volt egy-két pozitív gyorsjelentés, ami megadta az alaphangulatot - nyitni kezdett, ez picit átragadt az európai tőzsdékre is. A magyar piac azonban kifejezetten gyengén teljesített ismét, az OTP forgalma 5 milliárd forint volt, a Mol ára pedig stagnált, miközben az osztrák OMV négy százalékos pluszban volt zárás előtt - írta az MTI.

Megjegyezte: szerdán már nem folytatódott az osztrák tőzsdeindex esése, mely kedden 5 százalékos csökkenésével kilógott a többi, stagnáló index közül, a BÉT zárása előtt közel 2 százalékos pluszban volt. Az előző napi esés oka egyébként az volt, hogy keddtől újra shortolni lehetett több ország részvényeit, és lényegében minden osztrák papírt adtak.

A vezető üzletkötő szerint a devizapiacon volt nagyobb mozgás. Mióta pár nappal ezelőtt bejelentették, hogy a németek és a franciák 500 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagban gondolkodnak, látványosan erősödött az euró a dollárral szemben. Úgy vélte, ez jelentheti valamiféle tendenciának a kezdetét, de 1,10 környékén elég fontos és erős technikai szintek találhatók. Hozzátette, a dollár gyengülése a feltörekvő devizák számára jellemzően pozitív, a forint is lejött 355-ről, a BÉT zárása előtt 350-en jegyezték az euróval szemben.

A Mol ára nem változott, 2056 forintot ért, 1,8 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények 105 forinttal, 1,09 százalékkal 9700 forintra erősödtek, forgalmuk 5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 1 forinttal, 0,26 százalékkal 388 forintra gyengült, forgalma 171,3 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 40 forinttal, 0,58 százalékkal 6970 forintra nőtt, forgalmuk 1,9 milliárd forintot ért el.
.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!