Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kéri Lajos, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője az MTI-nek elmondta, hogy az előző napok emelkedését követően korrekciót lehet látni a tőzsdéken. Európában az elmúlt napok szárnyalása után több bankpapír is korrekcióba kezdett, így például az OTP és a Raiffeisen.

Az olajpapírok piacán nagyobb esés tapasztalható, az osztrák OMV például 5 százalékos mínuszban volt a magyar piac zárásakor, de közel 1 százalékkal gyengült a Mol is. Hozzátette, az olajpiaci papírok alulteljesítése valószínűleg annak is tulajdonítható, hogy májusra rendkívül gyenge finomítói marzsokat várnak a piacon.

A devizapiacon folytatódott a dollár gyengülése, az euróval szemben áttörte az 1,10-es, lélektanilag és technikailag is fontos szintet, és elment egészen 1,1150-ig, a következő erősebb ellenállásig, ahol kicsit megállt. A dollár gyengülésével a forint erősödni tudott, a BÉT zárásakor 347 forint volt az euró/forint árfolyam.

A vezető üzletkötő szerint az árfolyamok csökkenése az amerikai-kínai feszültségek éleződésével magyarázható. Mindenki a Trump-beszédet várja, az amerikai elnök nagy valószínűséggel újabb szankciókat fog bejelenteni Kínával szemben Hongkong miatt, ami akár a kereskedelmi háború újraélesedéséhez is vezethet.

A kínai parlament csütörtökön elfogadta a Hongkongra vonatkozó, vitatott nemzetbiztonsági törvényt, amely tiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, felforgatónak minősített cselekményeket.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada és Ausztrália is azzal vádolta meg Kínát, hogy a sokak által bírált jogszabály elfogadásával megsértette nemzetközi kötelezettségeit. Amerikai és brit kezdeményezésre összehívták péntekre az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

A Mol árfolyama 17 forinttal, 0,86 százalékkal 1970 forintra csökkent, 9,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 320 forinttal, 2,99 százalékkal 10 370 forintra esett, forgalmuk 18,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 7,50 forinttal, 1,87 százalékkal 393 forintra gyengült, forgalma 352,9 millió forint volt.

A Richter-papírok 45 forinttal, 0,67 százalékkal 6810 forintra erősödtek, forgalmuk 3,6 milliárd forintot ért el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!