Az azonnali részvényszekció májusban 257,8 milliárd forintos összesített forgalmat ért el. Ez nem érte el az előző hónap 364,9 milliárdos forgalmát, illetve a bázis 260,3 milliárd forintos értékét - közölték, hozzátéve: a befektetők zöme aligha bánta a visszafogottabb kereskedést, ami szintén a megelőző időszak hektikusabb hangulatának csillapodását jelezte.

Ugyanez látszott a napi átlagos kereskedési érték alakulásában is: a májusi 12,9 milliárd forintos érték alacsonyabb, mint az áprilisi 18,2 milliárd forint, ugyanakkor meghaladta az egy évvel korábbi 11,8 milliárd forintos forgalmat. A tőkepiacokon az egyes gazdasági ágazatokat érintő mentőcsomagokat és likviditáspumpákat is pozitívan fogadták a befektetők.

Az elemzés szerint a májusi kereskedés koncentrált volt a BÉT-en: az OTP 140,39 milliárd forintos kereskedési értékkel a részvénypiaci forgalom 54,5 százalékát adta. A három vezető kibocsátó egyaránt ebben a hónapban publikálta első negyedéves gyorsjelentését, amely sok szempontból rendkívüli volt, mert a koronavírushoz kapcsolódó hatásokat tükrözött, így gyógyszerraktározást, kisebb üzemanyag-fogyasztást, banki moratóriumot. Ezt láthatóan tudták a befektetők is, akik a Richter Gedeon vártnál jóval erősebb, de az OTP, illetve a Mol veszteséges gyorsjelentését is érdemi reakció nélkül vették tudomásul.

Az OTP a hónap utolsó kereskedési napján 9095 forinton zárt, 4,7 százalékkal alacsonyabban áprilisi záróértékénél.

Sokat emelkedett viszont a 4iG, amely sorra jelentette be üzleti sikereit. Az informatikai cég havi forgalma (7,4 milliárd forint) is magas volt, ezzel a kibocsátó ezúttal megelőzte a Magyar Telekom 3,4 milliárd forintos kereskedési aktivitását.

A Mol forgalma 48,6 milliárd volt májusban, árfolyama 2,1 százalékkal csökkent, 2000 forinton zárta a hónapot.

A Magyar Telekom ára nem változott, 400 forint maradt. A Richter árfolyama 43,3 milliárd forintos forgalomban 0,7 százalékkal 6935 forintra nőtt.

A befektetési szolgáltatók forgalmi listáját ismét a Wood & Company. vezette (83,7 milliárd forintot duplikált forgalom), maga mögé utasítva az Erstét (78,9 milliárd forint) és a Concorde Értékpapírt (68,7 milliárd forint) - közölte a BÉT.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!