Kababik József, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője kiemelte, hogy fél éves zárás van a tőzsdéken, ilyenkor kicsit megugrik a forgalom. A magyar tőzsde kifejezetten gyengén teljesített a vezető üzletkötő szerint, különösen az OTP, amely 11 020 forinton zárt, de volt 11 ezer forint alatt is az árfolyama. A vezető papírok közül esett a Mol és a Richter is - írta az MTI.

A forint, amely a múlt heti MNB kamatdöntés óta folyamatosan gyengül, kedden az euróhoz képest már 357 forint felett is járt, délután azonban jött egy korrekció, és újra elkezdett kicsit erősödni, a BÉT zárásakor 354,50 körül jegyezték az euróval szemben.

A nemzetközi piacokról szólva kifejtette: Európában vegyes volt a hangulat, a német DAX index a BÉT zárásakor kicsi pluszban volt, de nem volt erőteljes sem a vételi, sem az eladói oldal, inkább iránykeresést volt látható. A tengerentúlon a Dow Jones index 0,3 százalékos, az S&P 500 0,70 százalékos, a Nasdaq 1,14 százalékos pluszban volt a magyar piac zárásakor.

Ázsiában inkább jó volt a hangulat, ami részben annak köszönhető, hogy Kínában a várt stagnálás helyett enyhén javultak a júniusi beszerzésimenedzser-indexek, az adatok arra utalnak, hogy a kínai gazdaság magára talál. A japán gazdaságról azonban ez nem mondható el, a májusi adatok alapján az ipari termelés 25,9 százalékkal maradt el a tavalyitól. Ezzel együtt Ázsiában inkább emelkedés volt látható, a Nikkei 1,3 százalékkal, a kínai, hongkongki tőzsdeindexek pedig 0,5-1 százalék közötti pluszban voltak.

A vezető üzletkötő kiemelte továbbá, hogy az Egyesült Államokban a Conference Board nonprofit gazdasági kutatóintézet fogyasztói bizalmi indexe jobb lett a várt 91,5 pontnál, 98,1 pontra ugrott az előző havi 85,9 pontról. A tengerentúlon azt várják, mit fog mondani Jerome Powell, a Fed elnöke és a pénzügyminiszter, akik beszélni fognak az amerikai képviselőházban. Jerome Powell hétfőn azt mondta, most nem néz ki túl jól az amerikai gazdaság, de később gyorsabban javulhat, és ha stimulusra lesz szükség, cselekedni fognak.

A Mol árfolyama 8 forinttal, 0,43 százalékkal 1858 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 440 forinttal, 3,84 százalékkal 11 020 forintra esett, forgalmuk 13,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 382 forintot ért, forgalma 251,7 millió forint volt.

A Richter-papírok 110 forinttal, 1,66 százalékkal 6520 forintra gyengültek, forgalmuk 3 milliárd forintot ért el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!