Az Egyesült Államokban csütörtökön újabb rekordot mértek, több mint 70 ezer koronavírus-beteget regisztráltak. Arkansasban és Coloradóban újra kötelezővé tették a maszkviselést, Miamiban pedig kijárási korlátozások bevezetését fontolgatják, és további szigorítások jöhetnek, aminek nem örülnek a piacok. A koronavírus-járvány Közép-Európában is egyre komolyabb problémát jelent, nő az új fertőzöttek száma - mondta a vezető üzletkötő.

Egyedi sztorik is inkább az Egyesült Államokban voltak. A Netflix a BÉT zárása előtt 8 százalék körüli mínuszban volt, miután előfizetőinek száma a gyorsjelentés szerint a várt 8,3 millióval szemben 10,1 millióval nőtt a második negyedévben, a következő negyedévre azonban 2,5 millió új felhasználót vár a streaming szolgáltató, míg az elemzők azt gondolták, hogy 5 millió új felhasználó lesz. A társaság egy részvényre jutó eredménye pedig ugyan 1,59 dollárra emelkedett a tavalyi 60 centről, az elemzők azonban 1,82 dollárt vártak.

Az Egyesült Államokban készül az új fiskális stimulus, mely akár 3500 milliárd dolláros is lehet. Donald Trump amerikai elnök azt mondta, ha a csomagban nem lesz személyijövedelemadó-csökkentés, nem fogja aláírni. Az elemző úgy vélte, bár a republikánusok és a demokraták nehezen állapodnak majd meg, várhatóan meg fognak. A jövő héten elvileg már bemutatják a csomagot - tette hozzá az MTI szerint.

Európában az befolyásolta leginkább a piacokat, hogy pénteken megkezdődött az Európai Tanács kétnaposra tervezett ülése, amelyen az uniós állam-, illetve kormányfők a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, hosszú távú uniós költségvetésről és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagról tárgyalnak.

Magyarországnak elvileg 8,5 milliárd euró támogatás és 7 milliárd euró hitel juthat. Megjegyezte, az ülésen valószínűleg még nem születik megállapodás, Angela Merkel német kancellár szerint messze vannak még az álláspontok. Európában unalmas kereskedés volt, de inkább az látszott, hogy felfelé mentek a piacok, a DAX index zárás előtt fél százalék körüli pluszban volt.

A magyar tőzsdén nagyon gyenge volt a forgalom. Az OTP kicsi forgalom mellett 40 forinttal drágult. A Mol nagyon gyenge, befektetői nem nagyon tudják megemészteni a júniusi negatív finomítói marzsot. A CIG Pannónia a kétnapos rally után 13,5 százalékot esett óriási volatilitás mellett, és nagy, 740 millió forintos forgalom mellett.

A Mol árfolyama 16 forinttal, 0,89 százalékkal 1775 forintra csökkent, 2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények 40 forinttal, 0,37 százalékkal 10 780 forintra erősödtek, forgalmuk 2,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,30 százalékkal 379,50 forintra esett, forgalma 113,9 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 15 forinttal, 0,23 százalékkal 6580 forintra nőtt, forgalmuk 743,2 millió forintot ért el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!