Az egyik legfontosabb kérdés, hogy a koronavírusra adott reakciók csak időlegesen kizökkentették vagy hosszú távon is új pályára is állították a gazdaságokat - álll az Equilor Befektetési Zrt. legújabb elemzésében.

A legoptimistább forgatókönyv szerint V alakú lehet a globális kilábalás, melynek alját 2020 második vagy harmadik negyedévében érhetjük el, azonban 2021-re már a korábbi szintekre és növekedési pályára kerülhetünk vissza. A pesszimistább forgatókönyvek azonban elnyúló, fájdalmasabb kilábalást vetítenek elő, és a legrosszabb esetben az 1929-es válsághoz hasonlóan akár egy évtizedig is elnyúlhat a kilábalás.

A pénzpumpa azonban számos negatív következménnyel járhat: a legnagyobb veszély a megugró infláció lehet, azonban erre még kevés jel utal, legkorábban 2021 második felében, V alakú, gyors felpattanás esetén következhet be.

Az eddigi adatok alapján nemzetközi összehasonlításban a magyar gazdaság a negatív hatásokkal szemben leginkább ellenállók közé tartozhat, azonban több szektor nálunk is komolyabban megérezheti a válságot.

Az Equilor az idei évben 3 százalékos gazdasági visszaeséssel, míg 2021-ben már 4, míg 2022-ben 3 százalékos növekedéssel számol prognózisában. A magyar kormány a külföldi példáktól eltérően nem engedte, hogy az államháztartási hiány teljesen elszabaduljon: a világon elsőként bevezették a hitelfizetési moratóriumot, ezzel segítve a cégek és magánszemélyek likviditását, melynek gazdasági költségét a bankokra hárították. Az állami programokat új hitelek felvétele helyett nagyrészt átcsoportosításokkal oldották meg, és célzott segítséget nyújtottak a leginkább bajba került ágazatoknak.

Az Equilor várakozása szerint a fontosabb részvényindexek követhetik a Nasdaq Composite példáját, és már az ősz előtt új történelmi csúcsokat érhetnek el. A tőzsdéken a koronavírus egy történelmi bikapiac végét hozta el: az amerikai részvények precedens nélküli emelkedést mutattak 2009 első negyedéve óta, azonban ehhez az eszközár növekedéshez korábban nem látott jegybanki segítségre volt szükség.

Amíg az országok újranyitásai zajlanak, addig emelkedhetnek az indexek, igazi fordulópontot egy esetleges újbóli széleskörű hatósági karantén jelentene. Ekkor a cégek nemcsak bevételtől esnének el a lezárás idejére, hanem ismét likviditást kellene termelniük az újranyitás költségeire.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!