Piaconként részletezve a várakozásokat Orbán Gábor elmondta, Magyarországon stagnálásra, Kelet-Európában 5 százalékos árbevétel-csökkenésre számítanak. A nyugat-európai piacon 10 százalék körüli lehet a forgalom bővülése az év során. Az orosz forgalom csökkenését korábban 5-10 százalékra becsülték, mostanra úgy tűnik, közelebb lesz a 10 százalékhoz. Lassuló növekedés mellett is tartják a 10 százalékos növekedési prognózist az ukrán eladásokra.

Az USA-ban a Vraylar nélkül forgalom stagnálását jósolják, nem közöltek is hozzá várható forgalmat. Részben az előszállítások miatt jelentősen csökkent a kínai árbevétel az első félévben, s most úgy tűnik, ebben az év hátralévő időszakában sem lesz lényeges változás, így összességében 20 százalékos mínusz a prognózis.

Latin-Amerikában és az egyéb piacokon 0-5 százalék közötti növekedést jósolnak. Az egyéb FÁK országok árbevételében az előzetes jóslattal szemben már nem várnak csökkenést.

A stratégiai termékek közül az Esmya 2019-ben 25 millió eurós, a Bemfola 50 millió eurós, a fogamzásgátlók esetében 40 millió eurós forgalomra számítanak.

A bruttó fedezet 56-57 százalék között marad, az üzemi eredményhányad 12 százalék körül alakul.

A Richter eredményeire ható tényezők közül Orbán Gábor elsőként a saját fejlesztésű antipszichotikum, a cariprazine sikerét említette. Az USA-ban Vraylar néven forgalmazott készítményt májusban bipoláris depresszióra is törzskönyvezték, s jelenleg ez a leggyorsabban növekvő piacú termék az USA-ban. A gyógyszert az ott forgalmazó Allergan készítményeinek egy részére az Abbvie vételi ajánlatot tett, ám ez a vezérigazgató szerint nem érinti a Vraylart, ami reményei szerint az Allergan és az Abbvie együttműködése után is kiemelt prioritás marad.

A vezérigazgató kifejtette, törekednek rá, hogy a cariprazine globálisan elérhető legyen. Ausztrál és új-zélandi partnerekkel már kötöttek licencszerződést, a közel-keleti és észak-afrikai térségben (MENA régió) is forgalmazzák a gyógyszert. Nyugat-Európában Reagila néven csaknem mindenhol elérhető, kivétel a spanyol, a francia és brit piac. A francia piac egyelőre kérdőjeles, Spanyolországban viszont csak idő kérdése az elérhetőség - tette hozzá Orbán Gábor. A brit piaccal kapcsolatban nem fogalmazott meg várakozásokat.

Jelentős árbevétel alakító tényezőként említette Orbán Gábor a méhmióma kezelésére szolgáló Esmyát érintő korlátozást és a felírás szigorítását. A tavalyi forgalomcsökkenés tartósnak bizonyul az alkalmazás szigorítása, szűkítése nyomán. Ezért kiemelten fontos a stratégiai területként számontartott nőgyógyászati portfólió megújítása, bővítése. Ennek fontos lépéseként a Richter az Evestra amerikai cégben szerzett a meglévő részesedése mellé hasonló nagyságrendű, 15 millió dollárnyi újonnan kibocsátott részvényt.

Komoly előrelépésként értékelte a biotechnológiai készítmények területén elért eredményeket. A hónap második felében, a szabadalmi időszak lejárta után nyílik lehetőség egy csontritkulás elleni bioszimiláris készítmény forgalomba hozatalára. Emellett már most készülnek a 2025-ben lejáró szabadalmú onkológiai, reumatológiai hatóanyag - denozumab - gyártására a debreceni gyárban.

Jelentős termelékenység - és kapacitáscsökkenéssel járt az egyedi gyógyszerazonosító rendszer - szerializáció - bevezetése. A kapacitásvesztés 10 százalék volt, a mértéke várhatóan marad is tartósan ezen a szinten - mondta Orbán Gábor. A nagy beruházással, áldozatokkal megvalósított rendszer azonban a vezérigazgató szerint egyelőre nem sokat ér, a patikákból ugyanis tömegével kerülnek ki nem szerializált termékek, a kisebb gyártók fele be sem jelentkezett a rendszerbe, mert nem tudta vállalni az azzal járó plusz költségeket, így inkább megszüntette a gyártást. A rendszer meglehetősen foghíjas, a gyógyszerek mintegy 30 százaléka van ellátva egyedi azonosítóval, igaz, a francia arány mindössze 10 százalék - jegyezte meg a vezérigazgató, aki szerint a szerializáció a generikus verseny ellen hat.

A csoport nagy- és kiskereskedelmi tevékenysége adja a konszolidált árbevétel 21 százalékát, ez forintban 7,6 százalékkal nőtt. Az árbevétel 80 százaléka Romániából származik. A bevétel növekedésében a második negyedévben az árfolyamhatás is szerepet játszott. Ugyanakkor a piacok áreróziója, hagyományos termékek árbevételének csökkenése és az Esmya visszaesése csökkentette az árbevételt.

Kutatás-fejlesztésre a Richter 24,6 milliárd forintot, 13 százalékkal többet fordított a bázisidőszakinál, ami azért jó hír, mert annak köszönhető, hogy a pipeline-fejlesztések előrehaladott, ezért már jóval költségesebb fázisba érkeztek. A k+f költségei a csoport szintű árbevétel 10,2 százalékát teszi ki.

Az első félévi gyorsjelentés szerint a Richter Gedeon Nyrt. első félévi árbevétel 241,5 milliárd forintot tett ki. A növekedés az előző év azonos időszakához képest forintban 7,6 százalékos, az euróban mért 753,9 milliós forgalom 5,6 százalékos bővülést jelen. Az anyavállalat tulajdonosaira jutó adózott eredmény 1,9 százalékkal 39,5 milliárd forintra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!