Nem meglepő, ha egy növekvő pályán lévő cégnél rekordadatok látnak napvilágot, a harmadik negyedévben jelentősen nőtt a konszolidált árbevétel, mind a nagykereskedelmi, mind a gyógyszergyártási szegmensben, és a pénzügyi adatok is jók - jelentette ki a ma megjelent gyorsjelentést ismertetve Orbán Gábor, a Richter első embere.

A vezérigazgató a társaság jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségűnek nevezete a cariprazine újabb sikerét - major depresszióban hatékonynak bizonyult kiegészítő kezelésként - , hozzátéve, hogy kevés olyan gyógyszer van, ami skizofréniában, bipoláris depresszióban és major depresszióban, tehát a teljes spektrumban képes a betegeket kezelni.

Főbb számok

A társaság 2021. július és szeptember közötti összes árbevétele 157,518 milliárd forint volt, 14,4 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának árbevételét. Az adózott eredmény 38,487 milliárd forint lett, a tavalyi módosított adatnál 67,3 százalékkal több. Az egy részvényre jutó eredmény 205 forint lett a harmadik negyedévben, egy évvel korábban még 121 forint volt.

A csoport összes árbevétele a konszolidált eredménykimutatás szerint 2021. január és szeptember között elérte a 454,321 milliárd forintot, meghaladva 2020. hasonló időszakának 416,389 milliárd forintos adatát.

Az első kilenchavi adózott eredmény 94,121 milliárd forint lett, 11,6 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakának 84,304 milliárd forintos eredményéről. Az üzleti tevékenység eredménye 14,2 százalékkal nőtt az idén január és szeptember között, 93,934 milliárd forint lett

Orbán szavai szerint a társaság tulajdonosi szerkezete lassan, de biztosan változik. Az 5,25 százalékos állami  tulajdon átkerült a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzési Alapítvány birtokába, a tulajdon kétharmada jellemzően angolszász befektetési alapok kezében van, 9 százalék belföldi befektetőkhöz köthető.

A 454 milliárdos konszolidált árbevétel 80 százaléka gyógyszergyártásból származik, az árfolyamváltozás  4,8 milliárd forinttal csökkentette a konszolidált árbevételt.

Mi várható?

Az év egészére nézve már látszik, hogy az euróban számolt árbevétel a korábban jelzettnél kissé nagyobb mértékben, 7-8 százalékkal nő, a bruttó fedezet a várt 55,5 százalék lehet, a kereskedelmi és marketing költség a korábbinál lejjebb, 19 százalék körül alakulhat, részben az emelkedő árbevétel eredményeként és a kutatás-fejlesztés költsége is megáll 10,5 százalékon - részletezte a várakozásokat a vezérigazgató. 

Így 20,3 százalékos üzemi eredményhányad várható, amennyiben sem az árfolyam, sem a Covid társaságra gyakorolt hatása nem romlik -  tette hozzá Orbán Gábor.

Az átoltottság stagnálása és az egészségügyre nehezedő fokozódó terhelés miatt azonban fennáll ennek a veszélye.

A pénzügyi eredmény prognosztizálására a vezérigazgató nem vállalkozott.

A kockázatok között említette a fuvarozás drágulását, kiemelve, hogy az ellátási láncokra a Covid alatti nehézségeknél sokkal nagyobb veszélyt jelent az energiaválság. Alapanyaghiánnyal jelenleg nem szembesülnek, de tapasztalják a feszültségeket.

A munkahelyi kötelező oltással kapcsolatban Orbán Gábor elmondta: eldőlt, hogy a Richternél ez kötelező lesz, a határidőt vizsgálják még, elképzelhető a telephelyenkénti eltérés. A dolgozók átoltottsága 80 százalékos. Magyarázatként hozzátette, a gyártás folyamatosságát fenn kell tartani, ha nem oltanak be mindenkit, azt a veszélyt futják, hogy gócok alakulnak ki.

Termelővállalatként az egyedüli felelős munkáltatói magatartás a kötelező oltás - mondta Orbán. Az oltást nem vállalók kiesése miatti hiánnyal kapcsolatban hozzáfűzte: aki nem oltja be magát, az valószínűleg előbb-utóbb egyébként is kiesne a munkából, így a pótlásukra mindenképpen fel kell készülni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!