Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Covid-járvány miatti bizonytalanság okán nem érdemes földrajzi régiónként előrejelzést készíteni, stratégiai szempontból fontosabb a kiemelt termékekre vonatkozó célok megfogalmazása - hangsúlyozta Orbán Gábor.

A stratégiai termékek közül a Vraylarból az azt az amerikai piacon forgalmazó AbbVie 1,8 milliárd dolláros árbevételt vár, ami mintegy 340 millió dollár bevételt hozhat a Richternek.  A készítmény sikeres amerikai felfutásának köszönhetően az Egyesült Államok első helyre ugrott a gyógyszergyártó piacai között, az árbevételben 24 százalékra nőtt a súlya az egy évvel korábbi 18 százalék után - hívta fel a figyelmet a vezérigazgató.

A Bemfola a tavalyi 47,5 millió euróhoz képest idén 55 milliót hozhat, a Teriparatide-től a tavalyi 27 millió helyett 35 milliós bevételt remélnek, amit ambiciózus célként említett Orbán Gábor.

A Reaglia 15 milliós forgalmat hozhat, a tavaly vásárolt Evra fogamzásgátló tapasz árbevételét 40 millió dollár körül becsülik.

A k+f költségeket illetően a vezérigazgató elmondta, fontos klinikai vizsgálatok indulnak, halad előre a portfólió megújítása, ennek következménye egy magasabb, 11 százalékos költségszint, az üzemi eredményhányadot 17 százalékra célozzák be.

Rekorderedmény 2020-ban

A 2020-as évet rekord eredménnyel zárta a Richter. Az adózás előtti nyereség 115,164 milliárd forintot tett ki, ami 126,5 százalékkal nagyobb az előző évinél. A 2020-as árbevétel 566,776 milliárd forint volt, 11,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban a konszolidált gyorsjelentés szerint.

A gyógyszergyártási szegmens 2020-as árbevétele Magyarországon 41,086 milliárd forint lett, ami forintban 3,2 százalékos éves növekedés. Magyarországon a teljes gyógyszerpiac növekedése 7,3 százalékos volt, a Richter termékek kiskereskedelmi forgalma 1 százalékkal emelkedett a rendelkezésre álló adatok alapján. A Richter a magyarországi piaci szereplők rangsorában 4,6 százalékos részesedéssel az ötödik helyen áll. A vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,3 százalékos piaci részesedéssel a második legnagyobb forgalmazó - áll a jelentésben.

Szintén a gyógyszergyártási szegmenset tekintve az Európai Unióban, a magyarországi piac nélkül, a társaság árbevétele 389,9 millió eurót tett ki, ami 0,7 százalékos éves növekedés.

Az árbevételen belül Magyarország súlya 9 százalékosra tehető.

Nehezített pályán

Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója a gyorsjelentéshez fűzött kommentjében kiemelte, a Richter 2020-ban, a nehezített körülmények ellenére is tudta teljesíteni küldetését, megfelelő mennyiségben biztosították az elérhető árú és magas minőségű készítményeiket. A vertikálisan integrált üzleti modellnek, a bizalomra valamint erős ipari hagyományokra épülő szervezeti kultúrának hála a járvány okozta nehézségek közepette is tudták követni a stratégiájuk által kijelölt pályát.Ennek érdekében biztonsági intézkedések egész sorát kellett bevezetni, illetve magasabb készlet szintet kellett tartani az év folyamán. A társaság árbevétele és fedezeti hányadai a tervek szerint vagy afelett alakultak, amiben a javuló jövedelmezőségű alaptevékenységen túl a Vraylar amerikai felfutása különleges szerepet játszott.
A specializált termékkör aránya tavaly is emelkedni tudott a gyógyszergyártási tevékenységen belül, sőt az év végén egy jelentős akvizíción keresztül további lendületet adtak a termékportfolió megújulásának. Azt követően, hogy megvásároltuk a Johnson & Johnson leányvállalatának, a Janssen-nek az Evra fogamzásgátló tapaszát, a Richter a világ legszélesebb körű női fogamzásgátló megoldásait nyújtó vállalattá vált.

Az árbevétel tavalyi alakulására két komponens volt hatással: a gyógyszergyártás bevétel 13,3 százalékkal, a nagykereskedelmi tevékenységé   9,6 százalékkal nőtt. Az árbevételben tovább nőtt a specializált termékkör  - cariprazine, nőgyógyászat, bioszimilerek - súlya, míg a branded generikumok és a tradicionális termékkör súlya csökkent.

A kiemelt portfólión belül a növekedéshez a saját fejlesztésű cariprazine járult hozzá legjobban, forintban 58 százalékos volt a bővülés. A tavalyelőtt indult, csontritkulás elleni Terrosa forgalma pedig több mint háromszorosára emelkedett - részletezte a tavalyi eredményeket a vezérigató.

Ami a pénzügyi adatokat illeti, a 11,6 százalékos árbevétel növekedést meghaladó ütemben, 14,8 százalékkal nőtt a fedezet, az üzemi eredmény duplázott.

Meredeken emelkedtek az elmúlt 6 évben a k+f költségek, a gyógyszergyártás k+f intenzitása jelentősen nőtt. Ez a trend a tervek szerint a jövőben is folytatódik.

A bruttó fedezet jelentős javulása, a marketing költségek csökkenés, és a k+f költségek korlátozott mértékű emelkedésének egyenlege jelentős javulást hozott. A 115 milliárd forint körüli üzemi eredmény és 20 százalék fölötti a konszolidált üzemi eredményhányad a gyógyszergyártásra vetítve rendkívüli teljesítmény - mondta a vezérigazgató.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató elmondta, a hullámzó kereslet nehezíti az igények kiszolgálását, nagy a bizonytalanság a rendeléseknél, a létszámmal és az anyagellátással azonban nincs problémájuk.

Fejlesztés alatt áll egy koronavírus kezelésére alkalmas készítmény, amely gátolja a vírus szaporodását. Emellett a járvány 3. hullámára készülve további 100 ezer ampulla remdesivirt gyártanak, amit az igényekhez, a fogyás üteméhez igazodva szállítanak majd a kórházakba.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A csütörtöki kereskedésben a papírok árfolyama 150 forinttal, 1,74 százalékkal 8770 forintra erősödött. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9065 forint, a legalacsonyabb 5200 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!