Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon pörögnek a befektetők a tőzsdén. A brókercégek azonnali értékpapírügyleteinek a forgalma tavaly novemberben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint 502 milliárd forint volt, ami több mint hétéves csúcsnak számít. Egy évvel korábban 470 milliárd forint volt csupán a befektetési vállalkozásokon keresztül az azonnali értékpapírpiacon lebonyolított ügyletek értéke.

2018 egészében véve is nőtt a brókercégek forgalma, a társaságok november végéig 4348 milliárd forintnyi forgalmat tudtak maguk mögött, 11,4 százalékkal többet, mint 2017-ben. Ráadásul mindez úgy érték el, hogy saját számlás forgalmuk csak 7 százalékkal nőtt, az ügyfelek megbízásából végrehajtott ügyletek értéke - amelyek a pénzt hozzák a befektetési vállalkozásoknak - viszont 21 százalékkal bővült.

A növekedésben vélhetően szerepet játszott, hogy november kiugróan jó hónap volt a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A BUX-index átlépte a 40 ezer pontos lélektani határt, a részvények árfolyama emelkedett, emiatt sokan akartak profitot realizálva kiszállni. A kisbefektetők például 28,8 milliárd forint értékben értékesítettek részvényeket, ezek nagyrészt bankpapírok voltak.

A shortosok visszatértek a tőzsdére: 65 százalékkal nőtt a brókercégeknél az ügyfelek származtatott ügyleteinek az értéke tavaly az első 11 hónapban.

Az ingadozó árfolyamok miatt tavaly a spekulánsok is újra célba vették a tőzsdét. Novemberben a származtatott ügyletek értéke 453 milliárd forint volt, 21 százalékkal több, mint 2017 hasonló időszakában. Az első 11 hónapban összesen pedig 1860 milliárd forintnyi származtatott ügylet ment keresztül a brókercégeken, ez 65 százalékkal haladja meg a 2017-eset. 2017 egyébként rendkívül gyér forgalmú esztendő volt a származtatott ügyletek piacán, ami főleg annak tulajonítható, hogy abban az évben 23 százalékot emelkedett a tőzsde, a részvények esésére játszó spekulánsoknak így nem sok babért termett.

A brókercégeknél november végén rekord összegű, 2787,701 milliárd forintnyi értékpapírt tartottak az ügyfelek. Ez egyébként eltörpül a banki szolgáltatóknál tartott volumentől. A 35 466 milliárd forintnyi értékpapír-állomány több mint 72 százaléka, 25642 milliárd forint az MNB adatai szerint bankoknál vezetett számlákon van, és a banki fióktelepek ügyfelei is több mint 7 ezer milliárd forintnyi értékpapírt tartanak.

Az adókedvezmények az év vége felé egyre több kisbefektetők fantáziáját megmozgatták. Novemberben a tartós befektetési számlák (tbsz) száma már megközelítette a 357 ezret, ebből 248,4 ezer hitelintézeti szolgáltatóknál volt, a brókercégeknél több mint 102 ezer számlát vezettek az ügyfelek. A hitelintézeti fióktelepek ezen a piacon kevésbé aktívak, mindössze 6 ezer ügyféllel rendelkeznek. Egy átlagos tbsz-en 7,3 millió forintot tartottak a kisbefektetők. A brókercégek ügyfelei valamivel nagyobb, átlagosan 8 millió forint fölötti egyenleggel rendelkeztek novemberben, a banki kliensek viszont csak 7 millió forintos tartottak a kamatadómentességet biztosító számlákon.

A negyedik nyugdíjpillérnek is nevezett nyugdíj-előtakarékossági számlák (nyesz) tovább csökkent, novemberben már a 114 ezret sem érte el. A bankok ebben a szegmensben is vezetnek, a nyeszek több mint háromnegyedét náluk vezetik, a brókercégek részesedése csupán 21 százalékos. A nyeszeken már kevesebb mint 470 milliárd forint van, az átlagos egyenlegen 4 millió forint körül alakulnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!