A globális részvénypiacokon olyan mértékben csökken a kínálat, amire utoljára 2008-ban, közvetlenül a Lehman Brothers csődje előtt volt példa - hívja fel a figyelmet a Financial Times a Bernstein nevű elemzőcég adataira hivatkozva. Az ok, hogy a cégek nagyon gyors ütemben és nagy mennyiségben vásárolják vissza saját részvényeiket, miközben az új részvények és átváltható kötvények kibocsátása nem tud ezzel lépést tartani.

Az amerikai cégek különösen aktívak e tekintetben, az elmúlt években amúgy is hatalmas mértékűre duzzadt visszavásárlási hullámnak csak újabb lendületet adott az idén bevezetett adóreform és a gazdasági növekedés gyors üteme. A Goldman Sachs korábbi előrejelzése szerint az idei részvényvásárlások értéke elérheti a soha nem látott, ezermilliárd dolláros szintet is. Azonban más fejlett piacokon is hasonló jelenségek figyelhetőek meg, a brit, az eurózónás és a japán cégek is agresszívan vásárolják fel saját részvényeiket a tőzsdén.

A Bernstein becslései szerint a részvény-visszavásárlások értéke Nyugat-Európában, Kanadában, Japánban és a fejlett ázsiai országokban július végéig elérte a 248 milliárd dollárt, ez duplája a tavalyi év hasonló időszakában mért összegnek.

Az amerikai cégek nagy összegű visszavásárlásai nem jelentenek újdonságot, az széles körben ismert. Kevésbé köztudott azonban, hogy a többi fejlett piacon is magas szinten áll a nettó vásárlások aránya. Eközben a visszavásárlásokban tapasztalt aktivitás mellett alacsony szinten áll az új részvénykibocsátások értéke, s ez magyarázza, miért ért el a kettő aránya történelmi mélypontot a fejlett piacokon - írja az elemzőcég.

A Bernstein számításai szerint a mutató 12 hónapos mozgóátlaga még sosem volt ennyire alacsony, mint most. Ennek ellenére a globális részvénypiacokon forgó részvények összértéke még mindig növekszik, ez azonban az árfolyamok emelkedésének köszönhető.  A cég szakértői szerint a folytatódó sajátrészvény-vásárlások a jövőben támaszt jelenthetnek a globális tőzsdéknek.

Vannak persze más vélemények is. Andrew Lapthorne, a Société Générale szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekkel a vásárlásokkal folyamatosan romlik a cégek készpénz ellátottsága és romlik mérlegszerkezetük minősége is. A visszavásárlások és osztalékfizetések nagysága magas, azonban ezek döntő hányadát a cégek hitelek felvételével és a likvid befektetések értékesítésével finanszírozzák. Ez pedig az adósságállományok emelkedéséhez vezet - figyelmeztetett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!