Kipukkadt a lufi a csodálatos technológiai részvények piacán, azonban ez korántsem jelenti azt, hogy most kellene bevásárolni belőlük - figyelmeztetett a neves befektető, Ray Dalio a Marketwatch.com beszámolója alapján.

A Bridgewater Associates, a világ legnagyobb hedge fundját megalapító és vezető szakember már januárban figyelmeztetett arra, hogy a most növekedési szakaszban lévő tech óriások, mint a Roku vagy a Tesla részvényeinek árazása tisztán  és egyértelműen lufi. Akkor úgy vélte, hogy a teljes amerikai részvénypiac a buborék árazás szélén jár, már a 20-as és a 90-es évek végi tőzsdei buborékhoz hasonló értékelésekkel.

Más jelekre is felhívta a figyelmet, például az úgynevezett speciális akvizíciós cégek (SPAC) részvényeinek burjánzására, illetve az elképesztő mennyiségű első nyilvános részvénykibocsátásra, valamint az opciós aktivitás hatalmas pezsgésére. Ez szerinte mind a Covid járványra adott válaszként a rendszerbe ömlött rengeteg extra likviditásnak volt köszönhető, amely megtalálta az útját a befektetési eszközök piacára.

Azóta ezekben a részvényekben a buborék kipukkadt, értéküknek már majdnem 30 százalékát elvesztették, miközben az S&P 500-as index kvázi stagnált - írta Dalio. Ez persze nem azt jelenti, hogy most már minden rendben lenne, sőt. Árfolyamuk még nem lengett ki az ellenkező irányba szélsőségesen, s ezért nem lehet azt mondani, hogy most már megérné vásárolni belőlük.

A lufiknak nagyon hosszú időre van szükségük ahhoz, hogy igazán leeresszenek. Dalio emlékezett arra, hogy ez a folyamat 1929 után két évig, a kilencvenes évek végi techlufit követően is legalább egy évig tartott és tipikusan úgy végződött, hogy az árfolyamok a másik szélsőség irányába lengtek ki. Azaz a tény, hogy ezek a részvények már nincsenek extrém módon drágán árazva nem jelenti azt, hogy venni is kéne belőlük, különösen úgy, hogy a teljes amerikai részvénypiac túlárazottnak tűnik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!