Egészen másról beszél a tőzsde

Kereskedelmi háború miatt megnövekedett a recessziós kockázat a globális és az amerikai gazdaságban, inverz hozamgörbe és eső részvényárfolyamok. Van miért aggódni, azonban a tőzsdei áresés még nem ért el arra a szintre, ami igazán nagy bajt feltételezne.
Lovas-Romváry András, 2019. augusztus 16. péntek, 10:11
Fotó: Reuters - képünk illusztráció

Az amerikai kötvénypiacok egyre inkább a recessziót és a a gazdaság lassulását és jegybanki lazításokat kezdtek el árazni, s szerdán az amerikai tőzsde is nagyot mozdult lefelé, a Dow Jones Ipari átlag 800 pontot, azaz 3 százalékot esett, igaz, csütörtökön az indexek ledolgoztak veszteségeikből.

Ugyanakkor dacára a negatív híreknek az esés mértéke még nem érte el az amerikai részvénypiacon azt a szintet, ami miatt komolyabban aggódni kellene a befektetőknek. Az árfolyamok ugyanis egyelőre azt mutatják, hogy a tavalyi második féléves medvepiac után idén januárban egy újabb bikapiac indult el az Egyesült Államok tőzsdéin, s a mostani esés egyelőre csak a január óta bekövetkezett emelkedés korrekciójának tekinthető.

A medvepiac mélypontja tavaly december 2-6án volt, akkor az S&P 500-as index nap közbeni legalacsonyabb értéke 2346 pont volt. Ehhez képest az index július végén már 3028 ponton járt, ami fél év leforgása alatt 29 százalékos gyarapodást jelent, ami kiemelkedően erős teljesítményt jelez. Ráadásul az index tavasszal - mielőtt új csúcsra emelkedett -áttörte azt a technikai korlátot is, amely hatért képzett a csökkenő és az emelkedő trend között, s így újra emelkedő trendbe került, s e mellett más pozitív jelzéseket is adott.
A technikai elemzés hüvelykujjszabálya szerint egy trend meglétét mindaddig feltételezni kell, amíg annak ellenkezőjéről egyértelmű jelzés nem érkezik. Az uralkodó trend eddig az emelkedő volt az amerikai részvénypiacon, legalábbis az S&P 500-as index tekintetébe idén tavasz óta. Ez mindaddig így is marad, amíg az index utolsó legális mélypontján át nem esik jó 3 százalékkal, azaz nem látunk 2722 pontot 3 százalékkal alulmúló indexértékeket. Ez pedig 2640 pontnál következne be, ami a mostani 2850 pont körüli indexértékhez képest ugyan nem jelent beláthatatlan távolságot, de egyelőre még nem tart ott az esés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK