Az amerikai tőzsdefelügyelethez eljuttatott kérelmében az elektromos autókat gyártó amerikai nagyvállalat közölte, hogy tíz nagy értékpapírkereskedő cégen keresztül valamivel több mint tízmillió részvényt értékesítene - adta hírül az MTI.

A részvénykibocsátásból befolyó pénzt a Tesla pontosabban meg nem határozott, általános vállalati célokra akarja fordítani.

A Tesla augusztus 11-én jelentette be, hogy felaprózzák - ötfelé vágják - részvényeit, amelyek árfolyama tavaly ősz óta meredek ütemben és rendületlenül emelkedik. A Tesla egy évtizede lépett tőzsdére New Yorkban, és azóta először hajtott végre részvényfelaprózást.

Augusztus 11. óta több mint 70 százalékkal drágult a papír, és pénteken, a felaprózás előtti utolsó napon már kétezer dollár fölött állt a felaprózással kiigazított árfolyam.

Hétfőn tovább emelkedett az árfolyam, és végül 12,57 százalékos pluszban, 498,32 dolláron zárta a kereskedést az öt az egy arányban széthasított részvény. A Tesla piaci tőkeértéke több mint 464 milliárd dollárra rúgott ezen az árfolyamon, amely az egy évvel korábbit több mint ezer százalékkal haladja meg.

Az Apple technológiai óriásvállalat, amely ugyancsak hétfőn hajtott végre részvényfelaprózást, 3,39 százalékos pluszban, 129,04 dolláron zárt. Az Apple-részvényeket négyfelé vágták, amit a menedzsment azzal indokolt, hogy elérhetőbbé akarja tenni a részvényeket a kisbefektetőknek. A vállalat piaci tőkeértéke 2210 milliárd dollárra rúg, az árfolyam 147,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbihoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!