Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az összes ázsiai tőzsdén komolyabb eladási hullám bontakozott ki hétfőn és ez az európai piacokra is átterjedt, az ok a szakértők véleménye szerint egyértelműen az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő óriás közelgő csődje, valamint az attól való félelem volt, hogy annak negatív hatásai átterjedhetnek a teljes ingatlanszektorra és a kínai gazdaságra is.

Többéves mélypontok

A kínai és hongkongi ingatlancégek voltak az eladási hullám epicentrumában, ezek árfolyama ötéves mélypontra zuhant - tudósított az Financial Times. A bajba került kínai óriás fejlesztőcég, az Evergrande mintegy 300 milliárd dollárral tartozik kötvényeseinek és más hitelezőinek, köztük több mint egymillió épülő lakás tulajdonosának, s csütörtökön egy fontos kötvénye esetében közeleg fizetési hatásairól. Mindenki azt várja, vajon képes lesz-e fizetni a likviditási problémákkal küzdő társaság.

Az Evergrande Honkongban jegyzett részvényei ma újabb 18,9 százalékot estek, a rossz hangulat nyomán a többi kínai ingatlancég részvényei is lefelé vették az irányt. A Hang Seng Property Index, amely mintegy tucatnyi ingatlanfejlesztő cég részvényeit tartalmazza 2016 óta nem látott mélységbe került. A Hang Seng index maga 3,5 százalékot veszített értékéből, s ezzel év eleje óta már 12 százalékos mínuszban jár. Európára is átragadt a rossz hangulat, a Stoxx 600-as részvényindex délelőtt 1,6 százalékkal csökkent és az amerikai határidők is érezhető mínuszokban jártak. A félelem indexként is ismert VIX index az Egyesült Államokban 24,5-re emelkedett, ilyen magas szinten május eleje óta nem járt a mutató.

Lesz-e kiút?

Egyelőre korai még igazi fertőzésről beszélni, azonban ez egy újabb rossz hír Kínából, s ez tovább rontja a hangulatot - mondta a lapnak a JPMorgan egyik szakértője. Eközben arról érkeztek hírek, hogy a kínai cégnél megbüntetni készülnek azokat a vezetőket, akik idő előtt akartak tőkét kivonni azokból a befektetési termékekből, amelyek visszafizetésével gondok lehetnek, s amelyekbe több ezer kisbefektető szorult bele. A helyi értesülések szerint már készülnek tervek a cég megmentésére, részben a kínai állam, részben a konkurens helyi ingatlanfejlesztő cégek vennék át az Evergrande projektjeit.

Az Evergrande csak a jéghegy csúcsa - mondta Louis Tse, a hongkongi Wealthy Securities nevű brókercég igazgatója. Szerinte a kínai ingatlanfejlesztők folyamatos fizetési nyomás alatt vannak dollárban kibocsátott kötvényeik miatt, miközben a kínai hatóságok folyamatosan nyomást gyakorolnak rájuk, hogy lakásaik eladási árát igyekezzenek alacsonyan tartani. Ez persze a bankokat is negatívan érinti, hiszen alacsonyabb ingatlanárak mellet el lehet képzelni mi történik a jelzáloghitelek fedezeteként beszámított ingatlanok értékével.

A kínai ingatlanszektorból és a kínai gazdaságból érkező rossz hírek miatt nagyot ütöttek a vasérc árán is, miután a kormány bejelentette, hogy csökkentik az acéltermelést. A vasérc ára a múlt héten 20 százalékkal zuhant.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!