Ritkán látni a befektetők körében akkora optimizmust a jövővel kapcsolatban, mint amit a Bank of America januári alapkezelői felméréséből kiolvasható. A sokmilliárd dollárnyi vagyon befektetéséért felelős szakemberek ennek megfelelően óvatlanná váltak, s a kezelt portfóliókban a kritikus szint alá süllyedt a készpénz aránya, ami eladási jelként értelmezhető a befektetési bank szerint.

A megkérdezett alapkezelők körében számos érték rekordszintre ugrott, soha nem vártak még ennyien profitnövekedést a tőzsdei cégektől, nem kedvelték még ennyire a feltörekvő piacokat, nem számítottak ilyen sokan a hozamgörbe meredekebbé válására és az infláció emelkedésére. De rekord sokan várják a kisrészvények és az úgynevezett érték részvények felülteljesítését a nagyobb kapitalizációjú, illetve a növekedés orientált cégek részvényeihez képest is.

A Bank of America szakértői szerint ez olyan helyzet teremtett, amelyben a historikus tapasztalatok szerint egy többé-kevésbé komoly korrekció bontakozhat ki a részvénypiacon. A megkérdezett 217, összesen 596 milliárd dollár befektetéséért felelő menedzser által kezelt portfóliókban az átlagos készpénz arány 3,9 százalékra süllyedt, ez 2013 februárja óta nem látott alacsony érték és egyértelmű jelzés arra, hogy el kéne adni a kockázatos eszközöket. A múltban, amikor a készpénz arány ilyen alacsony szintre csökkent, az S&P 500-as index átlagosan 3,2 százalékot esett a következő hónap során - emlékeztetnek a befektetési bank elemzői.

A megkérdezettek 73 százaléka vélte úgy, hogy a globális gazdaság jelenleg egy új növekedési ciklus korai szakaszában van, s csak 9 százalékuk vélte úgy, hogy egy recesszió közepén. A két tábor egymáshoz viszonyított aránya néhány hónap alatt fordult meg, ilyen változásra utoljára a 2008-as pénzügyi válságot követő fellendülés idején volt példa.

A másik jele a szélsőséges optimizmusnak az, hogy 53 százalékra emelkedett azok aránya, aki felülsúlyozzák a kezelt vagyonon belül a részvényeket az előírt mértékhez képest. Erre utoljára 2018-ban volt példa, az 50 százalék feletti értékeket szintén korrekciós jelként szokás értelmezni a felmérésben.

A piacokat fenyegető első számú és legfontosabbnak tartott kockázat továbbra is a Covid-19-es járvánnyal kapcsolatos. Most a befektetők úgy látják, az első számú veszélyforrás az lehet, ha nem sikerült az oltási programokat a korábban várt ütemben  végrehajtani. Hosszú hónapok óta első ízben a megkérdezettek nem az amerikai technológiai részvények vételét látják a leginkább túlzsúfolt pozíciónak a piacon, hanem a bitcoin vásárlását.

Az alapkezelőket arról is kérdezték, hova helyezi majd a hangsúlyt a frissen beiktatott amerikai elnök az első 100 napban. 26 százalék szerint az egészségügy, 25 százalék szerint az infrastruktúra s 19 százalékuk szerint az egyenlőtlenségek csökkentése lesznek majd az első és a legfontosabb témák Biden ciklusának kezdetén. A magas amerikai államadósság csökkentésére 34 százalék szerint az adóemelések, 26 százalék szerint a növekvő infláció és 23 százalék szerint a modern monetáris teória nyújthat majd megoldást. Ez utóbbi gyakorlatilag azt jelentené, hogy pénznyomtatással oldják meg a a problémát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!