Nagy eséssel indult a nap a tengerentúlon

Nagy eséssel indult kedden a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi árfolyamcsökkenés folytatásaként - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. április 21. kedd, 16:17
Fotó: Pixabay

A tengerentúli tőzsdenyitás első órájában New Yorkban a DJIA indexe 1,9, az S&P-500 és a Nasdaq pedig 2 százalék mínuszban állt.

A tőzsdei hangulatot a nem túl biztató első negyedéves vállalati eredménybeszámolók mellett az a még soha nem tapasztalt jelenség terhelte meg, hogy negatívba fordult a határidős piacon egy éppen kifutóban lévő olajkontraktus jegyzése.

Az első negyedéves beszámolói időszakot az amerikai bankok kiábrándítóan alacsony eredményadatokkal vezették fel az elmúlt napokban. Általában is jellemző, hogy a beszámolóikat már megtett vállalatok osztalékcsökkentést jelentettek be és visszavonták korábban tett éves előrejelzéseiket. Elemzői számítások szerint az S&P-500 index tagvállalataitól az első negyedévben ez egy évvel korábbinál 13 százalékkal, a második negyedévben pedig közel 30 százalékkal alacsonyabb átlagos nyereségre lehet számítani.

A globális túltermelés és a járványvédelmi intézkedések miatt lassuló gazdasági aktivitás következtében csökkenő olajkereslet egybeesése pedig oda vezetett, hogy olajpiaci spekulánsok a tározókapacitás hiánya miatt képtelenek voltak átgörgetni májusi lejáratú kontraktusokat júniusi lejáratú kontraktusokra, így azok a nyakukon maradtak. A kontraktus kifutásakor fellépő szállítási kötelezettség miatt azonban bármilyen áron kénytelenek voltak megválni a birtokukban lévő tételektől. Az amerikai WTI nyersolaj májusi kontraktusa ezért hétfőn mínusz 40 dolláros árat is elért.

Az olajár az alacsony kereslet és a túltermelés függvényében az idén már mintegy 60 százalékkal csökkent. A WTI (júniusi kontraktusa) 76,5 százalékkal, a Brent (júniusi kontraktusa) 70 százalékkal állt év eleji ára alatt. A júniusi kontraktusok hétfőn 8-10 százalékkal csökkentek, az olajipari vállalatok részvényei ezzel párhuzamosan a keddi tőzsdei kezdés előtt már a tőzsdén kívüli forgalomban is viszonylag nagy, 4-6 százalék körüli árfolyamcsökkenést szenvedtek el. Az Exxon, a Chevron, az Apache Corp, a Halliburton, a ConocoPhillips, a Schlumberger és az Occidental Petroleum Corp részvények mind hasonló mértékben gyengültek.

Az amerikai piacok nyitásakor a WTI júniusi kontraktusa hordónként 14,51 dolláron állt a globális kereskedelemben 28,98 százalékos árcsökkenéssel, a Brent ára pedig 23,11 százalékkal hordónként 19,66 dollárra csökkent.

Az eurót 0,25 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0835 dolláron, az arany spot ára 1,61 százalékkal unciánként 1668,88 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK