New Yorkban a DJIA-30 index 0,86 százalék, az S&P-500 index 1,49 százalék, a Nasdaq Composite index 2,44 százalék veszteséggel kezdett. A Wall Street indexei a csütörtöki kereskedést közel két százalék, a Nasdaq piac indexe közel három százalék nyereséggel fejezte be.

A nyitás előtt a határidős indexek csökkenésének mértékét enyhítette ugyan a harmadik negyedévi amerikai GDP-növekedésről közzétett vártnál kedvezőbb adat, de a vállalati eredmények negatív hatását nem tudta teljes mértékben ellentételezni.

Az Amazon, valamint a Google anyavállalata, az Alphabet a csütörtöki zárást követően tette közzé negyedéves eredmény beszámolóját. A közzétett adatok nem feleltek meg a piaci várakozásoknak, a két mértékadó nagyságrendű tőzsdei cég részvénye ezért jelentős árfolyamveszteséget szenvedett el még a tőzsdén kívüli kereskedelemben. Az Amazon részvénye tíz százalékosat, az Alphabet részvénye hat százalékosat.

Az egyébként többnyire kedvező vállalati eredmény beszámolók ellenére a tőzsdeindexek mélyen negatív tartományban járnak a hónap eleje óta a megnövekedett inflációs kilátások, valamint az irányadó dollárkamatok várható emelése miatt, amelyek negatív hatással lehetnek a későbbiekben a vállalati eredményekre. A csütörtöki záráskor a DJIA index 5,6 százalék, az S&P-500 index 7,2 százalék, a Nasdaq Composite 9,1 százalék veszteségben állt hó eleji értékéhez képest.

Az olajárakat világpiaci túlkínálati aggodalmak szorították le pénteken még az Irán ellen rövidesen életbe lépő amerikai szankciók ellenére is. A világgazdaság növekedése miatt Szaúd-Arábia a keresletet meghaladó olajkínálat kialakulásáról tett közzé figyelmeztetést. Az olajár a harmadik egymást követő hetet fejezheti be pénteken csökkenéssel. A tőzsdei árfolyamok esését követve a Brent a héten négy százalékkal, a WTI három és fél százalékkal csökkent.

Az amerikai piaci nyitáskor a Brent ára 0,57 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 76,45 dolláron, a WTI ára pedig 0,82 százalékkal 66,78 dollárra csökkent.

Az eurót 0,18 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1353 dolláron.

Az arany ára emelkedett, és ezzel sorban a negyedik hetet zárhatja nyereséggel, január óta a leghosszabb szakaszt. Az amerikai kereskedés kezdetén a határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,63 százalékkal állt magasabban unciánként 1236,90 dolláron.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!