Az árfolyamokat segítette, hogy Donald Trump elnök elhalasztotta a Kínai árukra kivetett vámok eredetileg március 1-re beharangozott emelését, ami azzal a reménnyel töltött el a befektetőket, hogy a két ország közti kereskedelmi vita megoldása kézzelfogható közelségbe került. Trump elnök azt mondta, hogy a megbeszélések "produktívak" voltak, és ha minden így folytatódik, találkozik Hszi Csin-Ping kínai elnökkel, hogy ráüssék a pecsétet a végső megállapodásra.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,63 százalékkal, az S&P 500 0,60 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,80 százalékkal állt pénteki záróértéke fölött a kereskedés első perceiben.

Pénteken erősödött New York. A DJIA 0,70 százalékkal, az S&P 500 0,64 százalékkal, a Nasdaq 0,91 százalékkal emelkedett.

Az olaj jegyzése Trump bejelentése után erősödött, majd rohamos gyengülésnek indult, mikor az elnök tweet-üzenetében túl magasnak nevezte az olajárakat, mérsékletre intette az exportőröket és leszögezte, hogy további áremelkedéssel a világ nem tud együtt élni. Az OPEC és néhány nagy exportőr, így Oroszország januártól napi 1,2 millió hordóval csökkentette termelését, és az olaj főleg ennek következtében az idén 20 százalékkal drágult.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 74 centtel, 56,52 dollárra ment le. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 91 centtel, 66,21 dollárra esett.

A dollár kissé gyengült. Az euró kora délután 1,1354 dollár körül forgott a reggeli 1,1337 dollárral szemben.

Az aranyár a dollár mérsékelt gyengülésével párhuzamosan kissé emelkedett. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1329,95 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,2 százalékkal magasabban, mint péntek este.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!