Süllyedő indexekkel nyitott New York

Mérsékelten süllyedő indexekkel indult a kereskedés kedden a New York-i tőzsdéken - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. február 26. kedd, 16:05
Fotó: Shutterstock

Az árfolyamokat hétfőn segítette, hogy Donald Trump elnök elhalasztotta mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai árura kivetett vám eredetileg március 1-re tervezett emelését. Trump azt mondta, hogy a megbeszélések "produktívak" voltak, és ha minden így folytatódik, találkozik Hszi Csin-Ping kínai elnökkel, hogy ráüssék a pecsétet a végső megállapodásra. Később azonban lehűtötte a kedélyeket, hogy Trump hozzátette: az egyezmény nem bizonyosság, noha a megállapodás "nagyon nagyon" közel van, és "nagyon hamar létrejöhet, vagy egyáltalán nem jön létre".

A befektetők érdeklődésének homlokterében az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon kívül Jerome Powell Fed-elnök szenátusi meghallgatása áll, tőle azt várják, hogy utalást tesz az amerikai monetáris politika jövőbeli irányvonalára.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,41 százalékkal, az S&P 500 0,20 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,31 százalékkal állt hétfői záróértéke alatt a kereskedés első perceiben.

Hétfőn erősödött New York. A DJIA 0,23 százalékkal, az S&P 500 0,12 százalékkal, a Nasdaq 0,36 százalékkal emelkedett.

Az olaj nagyjából visszanyerte előző napi veszteségét, amit Trump figyelmeztetése váltott ki, hogy a túl drága olaj veszélyezteti a világgazdaságot. Az áremelkedést továbbra is segíti, hogy az OPEC és néhány nagy exportőr, így Oroszország januártól napi 1,2 millió hordóval csökkentette termelését, és az Egyesült Államok szankciókat vezetett be Irán és Venezuela ellen. Az olaj főleg ennek következtében az idén 20 százalékkal drágult.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 7 centtel, 55,41 dollárra ment le. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 24 centtel, 65 dollárra emelkedett.

A dollár árfolyama alig változott. Az euró kora délután 1,1362 dollár körül forgott a reggeli 1,1364 dollárral szemben.

Az aranypiac a Fed-elnök beszédét várja. Az ár alig változott, a fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1326,40 dolláron jegyezték az azonnali piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK