A figyelem középpontjában az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ülésének kimenetele áll, de mindenki biztos benne, hogy a bank nem emeli az irányadó kamatot, hanem továbbra is várakozó álláspontra helyezkedik. Jerome Powell, a Fed elnöke legutóbb "türelmes pénzpolitikai magatartásról" beszélt.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,28 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 0,52 százalékkal, az S&P 500 pedig 0,45 százalékkal emelkedett a kereskedés első perceiben.

Hétfőn erősödéssel zárt New York. A DJIA 0,25 százalékkal, az S&P 500 0,37 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,34 százalékkal emelkedett.

Az olaj ára 2019. évi csúcsra emelkedett. Az OPEC és a hozzá csatlakozott országok (OPEC+) termelésének visszafogása, a venezuelai szállítások akadozása és az iráni kínálat várható további csökkenése felhajtotta a jegyzéseket. Az OPEC közölte, hogy júniusra, az olajkartell szokásos éves értekezletének időpontjára halasztják az áprilisra tervezett megbeszélést a termelés csökkentésről, ami azt jelenti, hogy az intézkedés júniusig mindenképp érvényben marad. Szaúd-Arábia jelezte, hogy az OPEC és szövetségesei 2019 végéig minden bizonnyal alacsonyabb szinten tartják a termelést, mert az stabilitást vitt az olajpiacra. Mindamellett a további nagyarányú áremelkedésnek gátat vet az amerikai olajtermelés emelkedése és a globális konjunktúra lehűlése.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 38 centtel 59,47 dollárra ment föl. A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 55 centtel, 69,08 dollárra nőtt.

A dollár kissé gyengült, miután a befektetők úgy vélik, hogy a Fed e heti ülésén nem szigorít monetáris politikáján, és nem emeli a kamatokat. Az euró kora délután 1,1359 dollár körül forgott a reggeli 1,1335 dollárral szemben.

Az arany tartotta magát az unciánként 1300 dolláros lélektani határ fölött, mert az aranypiac szereplői sem várnak kamatemelést a Fedtől. Az arany, amely nem kamatozik, általában megszenvedi az emelkedő kamatokat. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1307,80 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,3 százalékkal magasabban, mint előző este.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!