A befektetők optimizmusát megerősítette, hogy biztató hírek érkeztek az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások alakulásáról. Növelte a kockázatvállalási hajlandóságot, hogy Mnuchin amerikai pénzügyminiszter azt mondta, reményei szerint végső fázisba érkeztek a megbeszélések és lehetséges, hogy további személyes találkozókra már nem is lesz szükség.

A vállalati jelentési szezon jól alakul, a bankok és az egészségügyi szektor vállalatai kiugróan jó eredményeket mutatnak fel.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,48 százalékkal, az S&P 500 0,32, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,33 százalékkal emelkedett a kereskedés első perceiben.

Hétfőn csökkenő indexekkel zárt New York. A DJIA 0,10 százalékkal, az S&P 500 0,06 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,10 százalékkal süllyedt.

Az olajpiacon kissé emelkedtek az árak. A piacot nyomják azok a hírek, hogy Oroszország otthagyja az OPEC-et és a néhány nagy exportőrt tömörítő úgynevezett OPEC+ csoportot, amely a termelés csökkentésével mintegy 30 százalékkal tornászta fel az árakat. Viszont olyan értesülések is vannak, hogy az OPEC+ növeli a termelését, hogy leszorítsa az amerikai olaj piaci részesedését. Moszkva egyelőre vegyes jelzéseket küld a piacnak szándékairól. A termeléscsökkentési megállapodás meghosszabbításáról júniusban döntenek. Ugyanakkor az iráni, venezuelai és líbiai szállítási zavarok erős árfelhajtó tényezőt jelentenek.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 30 centtel 63,70 dollárra kapaszkodott fel. A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 19 centtel 71,37 dollárra ment föl.

A dollár alig mozdult. Az euró kora délután 1,1302 dollár körül forgott a reggeli 1,1303 dollárral szemben.

Az arany ára három havi mélypontra esett, miután a vezető gazdaságokról érkező biztató hírek csökkentették az arany, mint alacsony kockázatú befektetési eszköz iránti keresletet. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1279,67 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,6 százalékkal alacsonyabban, mint előző este.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!