Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvényárfolyamok gyorsan emelkedtek, miután Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök a G20-as csoport hét végi értekezletén megállapodott, hogy újra kezdik a kereskedelmi tárgyalásokat. Trump felajánlotta, hogy nem vezetnek be új vámokat, és enyhítik a Huawei ellen bevezetett szankciókat. A Dow Jones indexben szereplő 30 vállalat közül 28 árfolyama emelkedett a nyitás előtti kereskedésben. A kínai piacon különösen érdekelt csipgyártók jártak az élen, az Intel, az Advanced Micro Devices és a Micron Technologies 3-4,6 százalékkal erősödött.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,95 százalékkal, az S&P 500 1,17 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 1,70 százalékkal esett a nyitást követő percekben.
Pénteken erősödött New York. A DJIA 0,28 százalékkal, az S&P 500 0,58 százalékkal, a Nasdaq 0,48 százalékkal emelkedett.

Az olaj drágult, miután a OPEC és szövetségesei várhatóan legalább az év végéig meghosszabbítják a termelés-csökkentési megállapodást, sőt iraki források szerint a vártnál is nagyobb vágás következhet. Irán hétfőn csatlakozott a legnagyobb termelők szaúdi-iraki-orosz hármasához, támogatva az árak felsrófolására irányuló politikát.

Délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 1,67 dollárral 60,14 dollárra ment föl. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése szeptemberi határidőre 1,89 dollárral 66,63 dollárra emelkedett.

A dollár erősödött. Az euró kora délután 1,1343 dollár körül forgott a reggeli 1,1374 dollárral szemben.

Az arany ára csökkent, az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások újrafelvételével csökkent az aranynak mint biztos befektetési eszköznek a vonzereje. A feszültség csökkenése mérsékli a kockázatosabb befektetési eszközök, így az arany iránti keresletet. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1391,00 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 1,3 százalékkal alacsonyabban, mint péntek este. Az amerikai határidős jegyzés 1,2 százalékkal 1394,60 dollárra ment le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!