Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóját, a kereskedelmi tárgyalások felújítását övező eufória elhalványult, de erőre kaptak a kamatcsökkentéshez fűződő várakozások, amelyeket erősített a "galambként" ismert Christine Lagarde jelölése az Európai Központi Bank élére. Rontja a hangulatot a Washington és Brüsszel közt ismét kiéleződő vita a repülőgépipari szubvenciókról. Washington azzal fenyeget, hogy további 4 milliárd dollár értékű uniós termékre vet ki büntetővámot.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,25 százalékkal, az S&P 500 0,24 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 0,27 százalékkal emelkedett a nyitást követő percekben.

Kedden erősödött New York. A DJIA 0,26 százalékkal, az S&P 500 0,29 százalékkal, a Nasdaq 0,25 százalékkal emelkedett.

Az olajpiac kissé magához tért a keddi nagy áresés után. AZ OPEC és legnagyobb szövetségesei, az OPEC+ csoport jövő márciusig meghosszabbította a termeléscsökkentési megállapodást, ezt azonban felülírták az aggodalmak, hogy a termeléscsökkentés nem lesz elég a globális kereslet visszaesésének ellensúlyozásához. Szerdán már valamivel jobb hangulatban folyt a kereskedés, az árakat erősen megtámogatta, hogy az API szakmai szervezet szerint az amerikai olajkészletek a múlt héten a várt 3 millió hordó helyett 5 millió hordóval csökkentek. Sok szakértő azonban úgy véli, hogy az árak szinten tartásához hosszabb távon további árcsökkentésre van szükség.

Délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 47 centtel 56,72 dollárra ment föl. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése szeptemberi határidőre 64 centtel 63,04 dollárra emelkedett.

A dollár erősödött. Az euró kora délután 1,1298 dollár körül forgott a reggeli 1,1283 dollárral szemben.

Az arany ára emelkedett, a globális növekedés lelassulása miatti aggodalom és a nagy jegybankok tartósan lazának ígérkező monetáris politikája gyengítették a fém jegyzését. A piacokon arra számítanak, hogy Christine Lagarde, aki Mario Draghi helyébe lép az Európai Központi Bank élén elődjéhez hasonlóan megengedő monetáris politikát fog folytatni. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1419,20 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,1 százalékkal magasabban, mint kedd este. Az amerikai határidős jegyzés 1,0 százalékkal 1422,30 dollárra ment föl.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!