A piacok a legnagyobb figyelmet az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerda este nyilvánosságra kerülő kamatdöntésének szentelik. Tartja magát az a vélemény, hogy a Fed a héten, több mint egy évtizede először, csökkenti az irányadó kamatot, de a piac nyugtalanul várja, hogy milyen kompromisszum születik a kamatcsökkentés mértékéről a Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság ülésén. A tőzsdék egy 25 bázispontos csökkentést már beáraztak, de ez sokak szerint kevés lesz, noha az amerikai mutatók a vártnál kedvezőbben alakultak.

Trump elnök szerint "egy kis kamatemelés nem elég".

A figyelem most főleg arra irányul, hogy a Fed nyitva hagyja-e az ajtót a további hitelkönnyítés előtt.

Ismét feszültebb lett Wahington és Peking viszonya, miután a hírek szerint nem történt érdemi előrehaladás a szerdán Shanghajban befejeződött kereskedelmi tárgyalásokon. Trump elnök harcias üzenetet intézett Pekinghez, és óvta attól, hogy elnöki mandátuma lejártáig elhúzza a tárgyalásokat. Mindenesetre a megbeszélések szeptemberben folytatódnak.

Az amerikai-kínai háborúskodás keveset ártott az Apple-nek, a vállalat kínai eladásai alig csökkentek, rácáfolva azokra a várakozásokra, hogy a kereskedelmi feszültség aláássa a vállalat pozícióit egyik legfontosabb piacán. A vállalat részvényeinek árfolyama 3,9 százalékkal emelkedtek a nyitás előtti kereskedelemben és az Apple piaci tőkeértéke megközelítette az 1000 milliárd dollárt.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,17 százalékkal, az S&P 500 0,10 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,21 százalékkal emelkedett.

Kedden gyengült New York. A DJIA 0,09 százalékkal, az S&P 500 0,26 százalékkal, a Nasdaq 0,44 százalékkal csökkent.

Az olaj jegyzése már ötödik napja erősödik, mert tartja magát az optimizmus, hogy a Fed csökkenti az irányadó kamatot, erősítve a növekedést és növelve az üzemanyag felhasználást a világ legnagyobb olajfogyasztó országában. Támogatta az árakat az amerikai olajkészletek csökkenése is.

Délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 40 centtel 58,45 dollárra emelkedett. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 42 centtel 65,14 dollárra ment föl.

A dollár kissé erősödött. Az euró kora délután 1,1147 dollár körül forgott a reggeli 1,1158 dollárral szemben.

Az arany enyhén drágult a várt amerikai kamatcsökkentés előtt. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1432,30 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,18 százalékkal magasabban, mint kedden. Az amerikai határidős jegyzés 0,2 százalékkal 1432,20 dollárra emelkedett. Az arany ára júliusban mintegy 1,5 százalékkal ment föl.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!