A DJIA-30 index 0,24 százalék, az S&P-500 index 0,25 százalék, a Nasdaq Composite index 0,30 százalék veszteséget mutatott a kereskedés kezdetén.

Az tőzsdei árfolyamindexek csökkenését a befektetők recessziós aggodalmaira vezetik vissza tőzsdei elemzők. A befektetőket már jó ideje aggasztja ugyanis az amerikai kötvényhozamok kifordult hozamgörbéje. A két éves és a tíz éves lejáratú dollárkötvények hozamkülönbözete mínusz hat bázispontra tágult szerdán, 2007 óta a legszélesebbre.

A hozamkülönbözet negatívba fordulását pénzügyi elemzők gazdasági recesszió előjelének tekintik. Tapasztalati alapon az ilyen jelenség másfél-két évvel szokta megelőzni a recesszió bekövetkezését. Más értelmezések szerint azonban az amerikai kötvényhozamok alakulásában bekövetkezett rendellenességeket a világgazdasági növekedés lassulásából és a globális kötvénypiaci torzulásokból eredő pénzügyi nyomás idézte elő, és így nem tekinthetők recessziós előjelnek az Egyesült Államokban.

Az olajár az amerikai nyersolajkészletek csökkenése miatt emelkedett szerdán, az amerikai tőzsdék nyitásakor a WTI hordónként 56,23 dolláron állt, 2,37 százalék nyereséggel, a Brent ára pedig 1,80 százalékkal 60,09 dollárra emelkedett. A múlt héten az amerikai nyersolajkészletek a piac által várt 2 millió hordó helyett 11,1 millió hordóval csökkentek.

Az eurót 0,08 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1081 dolláron, az arany spot ára 0,02 százalékkal unciánként 1542,29 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!