Az amerikai választások eredményei arra utalnak, hogy fennmaradhat a jó világ a nagy amerikai technológiai részvények befektetői számára. A fejleményekből az látszik, hogy a  Joe Biden győzelmét hozó választás eredményének kihirdetése előtt a befektetők már győztest hirdettek. S ez nem volt más, mint azok a technológiai részvények, amelyek idén már amúgy is sokat emelkedtek -írja összefoglalójában a Financial Times.

A nagy tech cégek, a Facebook, a Microsoft, Apple  és az Amazon papírjai a szavazóhelyiségek november 3-i zárását követően felfelé indultak és a hét végére a technológiai részvényekkel tömött Nasdaq Composite karnyújtásnyi távolságra került mindenkori csúcsához.

Elmaradt a kék hullám

A választások előtt voltak olyan előrejelzések, amelyek azt tippelték, hogy van esély a "kék hullámra", azaz arra, hogy a Fehér Ház és a Szenátus egyaránt a demokratáké legyen. Ebben az esetben számítani lehetett volna egy gyors és nagy összegű gazdaságélénkítő csomagra, ami komoly lökést adhatott volna az amerikai gazdaság teljesítményére érzékeny, viszont most eléggé utált részvényeknek, például a bankoknak és az autógyártóknak. Most hogy úgy néz ki, egyelőre még nem sikerült a demokratáknak elérniük a többséget a szenátusban, újra megnőtt a kereslet a technológiai szektor iránt.

Az amerikai vállalatok nagy része komolyan megszenvedi a koronavírus járványt, a vállalati csődök száma emelkedik, s egyre nehezebb munkát találniuk az álláskeresőknek. A vagyonkezelő szakemberek szerint a technológiai cégek biztos menedéket kínálhatnak ebben a környezetben. Egy olyan világban ugyanis, ahol alig van növekedés, az ezt produkáló cégekért komoly prémiumot hajlandóak fizetni - magyarázta Mike Pyle, a Blackrock vezető globális befektetési stratégája. Az elmúlt időszakban szinte az összes befektetőkkel folytatott beszélgetésemen elhangzott a kérdés, mit csináljon az, aki egy halom készpénzen ül - mondta Stephen Dover, a Franklin Templeton alapkezelő cég részvény üzletágának vezetője.

Hatalmas a megosztottság

A technológiai cégek már amúgy is a legjobban teljesítők voltak idén az amerikai részvénypiacon. Ők ugyanis növelni tudták a bevételüket és nyereségüket egy olyan környezetben, amely a legnagyobb visszaesést hozta a 2008-2009-es válság óta, köszönhetően annak, hogy megnövekedett termékeik iránt a kereslet a távmunka és a távoktatás robbanásszerű növekedése miatt.

Nagyon nagy kettősség figyelhető meg. Az egyik oldalon ott vannak a szabadidő iparágban tevékenykedő cégek, a hajózási társaságok és a légitársaságok, a másikon meg a Microsoft és az Amazon - mondta Susan Schmidt, az Aviva Investors amerikai részvényosztályának vezetője.

Ráadásul az alacsony kamatkörnyezet is kedvező ahhoz, hogy a cégek relatív magas árazása fennmaradjon. A Google részvényei például várt részvényenkénti profitjának 26,5 szeresén forognak, ez 10 éve nem látott magasságnak számít, de a többi tech részvény árazása is alaposan elhúzott.

Az, hogy az amerikai kormányzat és törvényhozás megosztottabb lesz azt jelentheti, hogy a Donald Trump elnöksége alatt elfogadott adócsökkentések érvényben maradnak. Ehhez jön az, hogy alaposan csökkent az esélye annak - bár nem tűnt el - hogy nagyon keményen megregulázzák a nagy technológiai cégeket az Egyesült Államokban.

A vakcina minden borít?

Persze vannak olyanok, akik szerint a tech-rallyt elég komoly kockázatok fenyegetik. A stimulus hiánya nagyon komoly károkat is okozhat a gazdaságnak és visszavetheti a kibontakozó fellendülést, s a piacot is alaposan megkavarhatja, ha áttörést sikerülne elérni a vakcinafejlesztésben. Ráadásul hosszabb távon bár fontos, hogy ki ül a Fehér Házban, a részvényárfolyamokat mégiscsak az befolyásolja, hogy mennyire tudnak eredményesek lenni a cégek - mondta a lapnak nyilatkozó szakértők.

Azt, hogy a vakcina és a járvánnyal kapcsolatos várakozások mennyire befolyásolják a piacot jól mutatják a friss fejlemények. Miután a Pfizer ma bejelentette, hogy az általa fejlesztett Covid 19 elleni védőoltás hatásossága meghaladja a 90 százalékot, mindezt úgy, hogy nincsenek káros mellékhatásai a szernek.

A piacon hatalmas "anti-lockdown" mozgás indult, a befektetők elkezdték eladni a járvány és a lezárások nagy piaci nyerteseit, mint például a videokonferencia szolgáltatásokat nyújtó Zoom részvényeit, amelyek 15 százalékkal estek. De beadták például az Amazon.com papírjait is, mindezt úgy, hogy a teljes piacot reprezentáló S&P 500-as részvényindex 3 százalékot meghaladó mértékben emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!