Az árfolyamokat világszerte egy esetleges második járványvédelmi korlátozástól való aggodalom terhelte meg.

A hétfői kereskedést már veszteséggel indították az ázsiai tőzsdék, az európai piacok ezt követően három százalékot meghaladó eséssel egy-két havi nyereségüket adták le. A másfél százalékkal gyengébben kezdő amerikai tőzsdék pedig az európai kereskedés végén már két százalékot meghaladó veszteségben jártak.

Az európai kereskedési idő végén az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 3,2 és 3,2 százalékkal álltak gyengébben, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 3,7 százalékkal csökkent.

Londonban 3,4 százalékkal négyhavi mélypontra gyengült az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 4,4 százalékkal héthavi mélypontot érintett, a CAC-40 Párizsban 3,7 százalékkal csökkent. Milánóban 3,8 százalékkal, Madridban 3,4 százalékkal végzett alacsonyabban a tőzsdeindex.

A legnagyobb vesztesek a banki és az utazási papírok voltak. Mindkét ágazat indexe több mint négy százalékot veszített. A Standard Chartered és a HSBC papírok például öt százalékkal estek, a HSBC részvénye nap közben 25 éves mélypontot is érintett. A British Airways anyavállalata, az IAG részvénye pedig közel 13 százalékkal esett.

A tengerentúlon az európai tőzsdezáráskor veszteségben álltak a vezető indexek: a Dow 2,8, az S&P 500 2, a Nasdaq pedig 1,2 százalékos mínuszban volt.

Az olajár csökkent, egyrészt keresleti aggodalmak, másrészt a líbiai olajtermelés várható világpiaci visszatérése miatt. A Brent ára az európai kereskedési idő végén 4,5 százalékkal állt alacsonyabban, hordónként 41,20 dolláron, a WTI ára pedig 5,1 százalékkal 39,20 dollárra csökkent.

Az eurót 0,9 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1739 dolláron, az arany spot ára pedig 2,8 százalékkal unciánként 1908 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!