Erős nap volt Európában

Jelentős, 2 százalékot jóval meghaladó nyereségekben zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, követve a globális trendet - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. november 3. kedd, 18:56
Fotó: Getty Images

Minden figyelem az amerikai elnökválasztásra irányul, a befektetők bíznak abban, hogy egyértelmű, vitathatlan győzelmet arat Joe Biden az amerikai elnöválasztáson, és nem kell hetekig tartó bizonytalanságokkal szembenézni.

A londoni FTSE 100 index 2,33 százalékos, a frankfurti DAX-index 2,55 százalékos, a párizsi CAC-40 index 2,44 százalékos, a milánói FTSE MIB 3,19 százalékos, a madridi IBEX-35 pedig 2,52 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 2,00 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 2,35 százalékkal nőtt, míg az euróövezeti EuroStoxx50 2,62 százalékkal emelkedett.

Az amerikai elnökválasztás előtt két nappal a regisztrált szavazók körében Donald Trump elnök támogatottsága 42 százalékos, demokrata párti kihívójáé, Joe Bidené pedig 52 százalékos volt. Ám a csatatér-államokban - amelyek eldöntik a végeredményt - szorosabb volt az állás. Az elnökválasztás keddi napja előtt több mint százmillió polgár élt az előrehozott szavazás lehetőségével.

Európában a gyorsjelentések mozgatták az egyes vállalati részvények árfolyamát. A Sinch felhőszolgáltatásokat nyújtó svéd vállalat több mint 11 százalékkal drágult, mert nyereségének meredek emelkedéséről számolt be harmadik negyedéves jelentésében.

A BNP Paribas francia nagybank árfolyama 6,7 százalékkal nőtt, miután a vártnál nagyobb nyereséget ért el július-szeptemberben.

A H Lundbeck dán gyógyszergyártó vállalat viszont több mint 4 százalékot veszített piaci tőkeértékből, mivel a vártnál kevesebb nyereséget termelt a harmadik negyedévben.

New Yorkban az európai tőzsdezárást követően, kelet-európai idő szerint este háromnegyed 7 körül a Dow Jones ipari átlag 2,1 százalékos, az S&P 500-as index 2 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 2,1 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul. A januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,26 százalékos pluszban, 39,85 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 2,61 százalékos nyereségben, 37,77 dolláron forgott fél négykor.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,64 százalékkal, 1907,16 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,78 százalékkal, 1907,30 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1723 dollárt adtak, 0,71 százalékkal erősödött az euró.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK