Hatalmasat zuhantak csütörtökön a vezető amerikai részvényindexek. Az S&P 500-as index 5,89 százalékos csökkenést követően közel 190 ponttal zárt alacsonyabban, mint szerdán, a Dow Jones Industrial Average vesztesége elérte a 6,9 százalékot, több mint 1800 pontot esett. A Nasdaq Composite veszteségei szintén meghaladták az 5,2 százalékot.

A pénzügyi sajtóban napvilágot látott magyarázatok elsősorban a Covid-19 járvány második hullámától való félelmek, illetve a Fed előző napi kommentárját követően elharapózott rossz hangulatot emelték ki.  Mark Hulbert, a Marketwatch állandó szakírója, a Hulbert Financial Digest vezetője szerint azonban magyarázatot nem ezekben, hanem elsősorban a befektetők körében hirtelen elharapózott szélsőséges optimizmusban kell keresni.

Az új fertőzések száma ugyanis hetek óta aggasztóan magas az Egyesült Államokban, s a csütörtökön közzétett új adat nem lógott ki az előző hetek tendenciájából. Mint ahogy az elmúlt hetekben szintén megszokottá vált Amerikában, hogy egészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek, elképzelhető egy második, potenciálisan sokkal durvább és több halálos áldozatot követelő második hullámot is. Ezek nem olyan hírek, amelyek megmagyaráznák, hogy miért pont most kellett bekövetkeznie az esésnek. Hulbert szerint viszont saját, HSNSI nevű hangulatindexe, amely a rövid távon javasolt részvénypiaci pozicionáltságot mutatja a tőkepiaci hírlevélírók részéről, mostanra érkezett abba a tartományba, amely szélsőséges optimizmust szokott tükrözni. Átlépte a 61 százalékos szintet, ami a mutatónál azt jelzi, hogy túlzottan sokan bíznak a részvénypiac további, rövidtávú emelkedésében. Ez az ellentét analízisben hívők számára rendszerint azt szokta jelenteni, hogy hamarosan esésnek kell induljanak az árfolyamok, ha már mindenki optimista, akkor mér ugyanis nyilván mindenki vásárolt, s így nem lesznek további vásárlók, akik felfelé hajtják majd az árfolyamokat.

Azzal egyébként nagyjából mindenki tisztában van a részvénypiaci befektetők körében, hogy a részvények, különösen az amerikaiak drágának tekinthetők. Annak hatására, hogy a járvány miatt az elemzők és a tőzsdei cégek sorra csökkentik eredmény előrejelzéseiket, közben a tőzsdei árfolyamok emelkednek, az S&P 500-as részvényindex átlagos, várt eredményekkel számított árfolyam/nyereség (P/E) mutatója 22 fölé emelkedett. Ez pedig olyan magas érték, amelyre a dotcom lufi óta nem volt példa. A Refinitiv adatai szerint a Covid-19 járvány megelőző csúcson 19-es volt a mutató értéke, amely szintén régóta, 2003 óta nem látott magasságot jelölt.

A Marketwatch és a Reuters által megkérdezett szakértők szerint a március óta tartó hatalmas részvénypiaci emelkedést azonban nem a gazdasági fundamentumok hajtják, hanem az a hit, hogy a nagy jegybankok, élükön az amerikai Federal Reserve-el mindent hajlandóak megtenni a részvényárfolyamok megtámogatása érdekében, ha ezzel a gazdaság talpraállását segíthetik. Ehhez jön az, hogy a kormányzatok világszerte soha nem látott  mértékű fiskális ösztönzőcsomagokat fogadtak el. A nulla körüli kamatszintek mellett eközben bármi, ami nullánál nagyobb hozamot termel, vonzónak tűnhet a részvények pedig most ilyennek tűnnek. Ennek a "mindenkit megmentenek majd" hangulatnak az egyik megnyilvánulása például az is, hogy az amerikai piacon a befektetők elkezdték csődbe ment cégek részvényeit vásárolni, bízva abban, hogy ha mégis megmenekülnek, akkor hatalmas nyereséget vághatnak majd zsebre.

A március közepe óta tartó emelkedésben egyébként várható volt, hogy előbb-utóbb beindul egy jelentősebb korrekció, hiszen e enélkül nem nagyon szokott egyhuzamban 47 százalékot emelkedni az S&P 500-as index. Ami a csütörtöki korrekciónál is fontosabb fejlemény azonban a piacon az az, hogy az emelkedés mértéke már olyan méreteket öltött, ami nem a medvepiaci rally-k, hanem az új bikapiacok sajátja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!