Elég nagyot estek egy hét leforgása alatt a vezető amerikai részvényindexek, az S&P 500-as szerdai csúcsától keddi mélypontjáig 7 százalékot zuhant, a Nasdaq Composite esetében viszont a csökkenés mértéke épphogy meghaladta a 10 százalékot is. Ez a szint jelenti azt a küszöböt a Wall Streeten, amikor korrekcióról szokás beszélni. A nagy, alapvetően a technológiai részvények által vezérelt mínuszok ellenére - tegnap már visszapattantak valamelyest az indexek - a nagy befektetési bankok nem látnak okot az aggodalomra.

A Reuters összefoglalója szerint többségük úgy véli, most nem egy hosszabb lejtmenet kezdetével állunk szemben. Az Ivesco nevű vagyonkezelő cég értékelése szerint jelenleg egy egészséges konszolidációs periódusban vagyunk. Lord Abett, a cég alapkezelője szerint az amerikai részvények értékeltsége rendben van, ha a cégek eredményességét nézzük.

A Goldman Sachs elemzői megerősítették az S&P 500-as indexre adott év végéi, 3600 pontos célárfolyamukat, ez nagyjából 6 százalékkal van annak szerdai záróértéke felett. A UBS Global Wealth Management eközben azt javasolta az ügyfeleinek, hogy lassan merészkedjenek vissza a piacra ahelyett, hogy a partvonalon ülnének.

Indokolt az optimizmus?

A derűlátásnak több oka is van. Egyrészt a Federal Reserve elkötelezte magát a mellett, hogy egy ideig alacsonyan tartja az irányadó kamatokat. Másrészt elég nagy a hit abban, hogy hamarosan áttörést érnek el valamelyik vakcina fejlesztésében. Ugyanakkor vannak, akik az amerikai elnökválasztást komoly problémának látják, s a kockázatok között szerepel a technológiai részvényekre nyitva lévő hatalmas opciós állomány, ez utóbbi ugyanis masszívan felerősítheti a piaci ingadozásokat az év hátralévő részében.

Azt gondoljuk, hogy ami most történik, az egy egészséges korrekció, csak letisztítja a habot a piacról. Innen még biztos, hogy lehet tovább is esni, azonban aki technológiai cégekbe fektet jó ha látja, hogy az árazások elég magasak - mondta Troy Gayeski, a SkyBridge nevű befektetőcég befektetési igazgatója.  Szerinte ha a Nasdaq esése elérné a 20 százalékot és az S&P 500-é a 15 százalékot, miközben a Fed jelét adná, hogy újra hajlandó mérlegét növelni, akkor érdemes lehet jelentősen növelni a részvénykitettséget.

Szerintem ez nem is korrekció, a piac inkább csak emészti az eddigi emelkedést - vélte Kristina Hooper, az Invesco globális stratégája.

Az S&P 500-as indexben szereplő cégek második negyedéves eredményei 23,1 százalékkal haladták meg az elemzői várakozásokat, ez jóval magasabb az ötéves átlagnak számító 4,7 százaléknál. A nyereségek lendülete és az ütem, ahogy az elemzők igyekeznek felülvizsgálni előrejelzéseiket, jóval felülmúlják a többi piacon tapasztaltakat. Ez arra utal, hogy az amerikai részvények értékeltsége indokolt - mutatott rá Lord Abbett.

Elnökválasztás, hullámvasút

Arra fel lehet készülni, hogy még jó ki ingadozások állnak a részvénypiac előtt. A UBS Global Wealth Management friss, befektetők körében készült felmérése szerint a többség a politikai fejlemények miatt aggódik. Az első számú kockázati tényező az amerikai elnökválasztás lehet, a november 3-i időpontig már csak hetek vannak hátra.

Minden olyan eladási hullám, ami nem csak az emelkedést eddig fűtő nagy technológiai részvényeket érinti jel lehet arra, hogy lejtmenetnek van még tere - írta Willie Delwiche, a Baird befektetési stratégája. Addig is érdemes lehet figyelni, hogy vannak-e jelei annak, hogy alábbhagy az a szélsőségesen optimista hangulat, ami eddig a piaci szereplőket jellemezte. Ilyen lehet, ha megindul egy jelentősebb kiáramlás a részvényalapokból, vagy megélénkül a kereslet a put (eladási) opciók irányában.

Kép:

Második jel lehet az, hogyan reagálnak a befektetők a fontos technikai támasz szintekre. A Nasdaq például április óta első ízben nézett be 50 napos mozgóátlaga alá, szerdára azonban visszakapaszkodott fölé. Ha azt látjuk, hogy ezeken a szinteken egyszerűen átcsúsznak az indexek, az azt mutatja, hogy az eladóknak áll a zászló - hívta fel a figyelmet Keith Lernen, a SunTrus Advisory vezető piaci stratégája.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!