A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,20 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,34 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,57 százalékos pluszban indította a kereskedést.

A kongresszusban szerda éjszakába nyúlóan folytatódtak az egyeztetések az új program részleteiről, ami után a republikánus és a demokrata párti törvényhozók pozitívabban nyilatkoztak a tervről, mint bármikor az utóbbi hónapokban.

Az Egyesült Államokban a SARS-CoC-2 vírussal igazoltan megfertőződött emberek száma már átlépte a 16,7 milliót, a halottaké pedig a 304 ezret. A járvány második hullámának megfékezésére tett szigorú intézkedések újra súlyos csapást mértek a vállalkozásokra, elbocsátásokhoz és a fogyasztói kiadások csökkenéséhez vezettek.

A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága szerdán véget ért ülésén - a várakozásokkal összhangban - fenntartotta rendkívül laza monetáris politikáját, és megerősítette elkötelezettségét a rendelkezésére álló teljes monetáris eszköztár igénybe vételére a gazdasági növekedés támogatására.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken is derűlátók a befektetők. Egyedül Londonban csökken az irányadó mutató a font árfolyamának erősödésével párhuzamosan.

Csütörtök délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,07 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-30 index 0,83 százalékos, a párizsi CAC-40 0,40 százalékos, az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül pedig az EuroStoxx50 0,62 százalékos pluszban állt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2246 dollárt adtak, 0,37 százalékkal gyengült a dollár. A jenhez képest 0,47 százalékkal gyengült a dollár, 103,00 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

Az olajárak kilenchavi csúcsra emelkedtek annak nyomán, hogy a kormányzati adatok szerint a múlt héten csökkent az amerikai nyersolajtartalék. Felfelé húzza az árakat az amerikai gazdaságösztönző csomag elfogadásába vetett remények erősödése, valamint az erős ázsiai kereslet.

A februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,65 százalékos pluszban, 51,41 dolláron, a januári szállítású WTI pedig 0,90 százalékos nyereségben, 48,25 dolláron forgott fél négykor. A Brentet napi csúcsán 51,88 dolláron, a WTI-t pedig 48,60 dolláron jegyezték.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 1,45 százalékkal, 1891,21 dollárra, a februári szállítású aranyé pedig 1,88 százalékkal, 1894,10 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

Szerdán vegyesen zártak a New York-i tőzsdeindexek: a Dow Jones ipari átlag 0,15 százalékkal, 30 154,54 pontra csökkent, míg az S&P 500-as mutató 0,18 százalékkal, 3701,17 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 0,50 százalékkal, 12 658,19 pontra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!