Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikaiak a járvány alatt teljesen beleszerettek a részvényekbe. Hatalmas tőzsdézési láz tombol és az intézményi befektetők is annyi részvényt vásárolnak, amennyit csak tudnak. Eközben a hedge fundok is vásárolnak, s visszatértek a cégek is a piacra sajátrészvény-vásárlásaikkal.Persze az óvatos szakértők szokás szerint arra figyelmeztetnek, hogy nem lesz ennek jó vége - írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg.

A nagy jókedvnek persze van valami alapja, nagyon sokan hisznek ugyanis abban, hogy a lezárásokkal és járvánnyal terhelt tavalyi év után az amerikai gazdaság fokozatosan újranyithat az oltási programok előrehaladtával, miközben újabb kormányzati támogatás segítheti a fellendülés. Eközben viszont van egy csomó olyan jel is a piacon, ami arra utal, hogy komoly lufi van a piacon, ilyen például a semmit nem érő filléres részvények szárnyalása, amely kifejezetten a bikapiacok utolsó fázisára szokott jellemző lenni.

Nem ment még sosem ennyi idő alatt ennyit a tőzsde

A részvénypiac pedig elképesztőt menetelt tavaly márciusi mélypontja óta, amelyet a Covid-19-es járvány első hullámának kitörését követő zuhanás után ért el. Az S&P 500-as részvényindex azóta 75 százalékkal emelkedett, ez a legnagyobb egy év alatt elért plusz a 30-as évek óta.

Elképesztően izgalmas ezt látni, mindenki azt gondolja, hogy a részvénypiac csak menni, menni fog felfelé. Ez az igazi csordaszellem, a félelem a kimaradástól - kommentálta a helyzetet Brian Culpepper, a James Investment Research szakértője.

A mostani ciklus ráadásul ha az utolsó mélypontot nézzük, nagyon fiatal, alig 11 hónapja tart, miközben az átlagos bikapiacok időtartama (tehát amikor az index több, mint 20 százalékkal emelkedik) 5 év. Az S&P 500-as részvényindex már most annyit emelkedett, mint amit a három leggyengébb bikapiacon, ugyanakkor még sok lehet hátra, mivel a medián bikapiaci nyereség a 13 megelőző emelkedő ciklusban 126 százalék volt - írja az összefoglaló.

A Bank of America legutóbbi felmérése szerint a profi vagyonkezelők döntő többsége eközben azon a véleményen volt, hogy a tőzsde jelenleg egy bikapiac késői fázisában  van.

Lufi, vagy nem lufi?

Nem hiszem, hogy elértük volna a buborék fázist, annak ellenére, hogy van néhány komoly figyelmeztető jel ami arra utal, hogy az emberek all-int mondtak a részvényekre és a kockázatokra. A bikapiacok csúcsán szükség van az euforikus pillanatokra - mondta Michael Arone, a State Street Global Advisors vezető befektetési stratégája.

A veszélyérzet azonban nem látszik a befektetőkön. A múlt héten összesen 36 milliárd dollárnyi tőke áramlott az amerikai részvényekbe fektető alapokba, ez a legnagyobb tőkebeáramlás több, mint 20 éve az EPFR adatai szerint. Eközben a hedge fundok folyamatosan zárják esésre játszó pozícióikat és nyitnak az emelkedés irányába. A vételi irányba nyitott tőkeáttételes pozícióik aránya ebben a hónapban rekordmagasságba emelkedett a Goldman Sachs számításai szerint.

Félelem a kimaradástól

A félelem attól hogy kimaradhatnak az emelkedésből komolyan nyomasztja a befektetőket, annyira, hogy az sem érdekli őket, a részvények árazása a dotcom lufi idején tapasztalt magasságokba emelkedett. Ha jön egy kis esés, azonnal belevesznek, ennek eredményeként a negatív korrekciók mértéke kicsi és rövid ideig tartanak. Az S&P 500-as részvényindex tavaly október óta négy valamennyire látható visszaesést produkált, azonban egyik mértéke sem érte el a 4 százalékot és az emelkedés utána gyorsan visszatért.

Volt olyan alkalom, amikor az elmúlt hónapokban úgy tűnt, kihúzták a dugót és az esés megkezdődött, azonban mindeig gyorsan megjöttek a vevők. Ez nem egy normális piac, de ameddig feljebb és feljebb nyomják az árakat, arra kényszerülünk, hogy legyen részvényünk - írta Andrew Adams, a Saut Strategy nevű elemzőcég szakértője.

Medvék nincsenek sehol, a részvények shortolását nagyon kevesen kísérlik meg a januári nagy shortos kiszorítás óta. Eközben az amerikai vállalatok is bekapcsolódtak a vevői oldalon. A tavalyi járvány során óvatosságból inkább visszafogták a cégek sajátrészvény vásárlásaikat, azonban most ismét beléptek a piacra. A mostani gyorsjelentési szezonban összesen 6,9 milliárd dollár értékben jelentettek be részvény visszavásárlásokat, ez a legnagyobb összeg 2006 óta. S mivel a visszavásárlások nagysága szorosan korrelál az S&P 500-as index teljesítményével, ezért ez a fejlemény nagyon bizalomgerjesztő - mondta a hírügynökségnek Winston Chua, a tőkeáramlásokat figyelő EPFR Global elemzője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!