New Yorkban a DJIA-30 index 4,96 százalék, a Nasdaq Composite index 7,11 százalék csökkenéssel nyitott hétfőn.

Az amerikai tőzsdék nyitásakor az európai tőzsdéken 6-7 százalékos veszteségben jártak a főbb árfolyamindexek, de a vírusjárványban leginkább érintett Olaszország tőzsdéje Milánóban tíz százalékot meghaladó veszteséget szenvedett el.

A hétfői kereskedési napot az ázsiai tőzsdék is nagy indexcsökkenéssel fejezték be, Tokió öt százalékot meghaladó, a sanghaji tőzsde három százalékos, a hongkongi piac négy százalék feletti, a tajvani három százalékos, a szöuli pedig négy százaléknál nagyobb veszteséggel zárt.

A részvények körében az árfolyamcsökkenést az értékőrző befektetési eszközökbe átirányított hatalmas összegek idézték elő. Az arany például az elmúlt hetet tizenegy éve a legnagyobb áremelkedéssel fejezte be, és hét éves csúcsot ért el hétfőn.

Az arany spot ára unciánként 1681,21 dolláron állt az amerikai piacok nyitásakor, 0,40 százalék emelkedéssel.

A vírusjárvány miatt várhatóan csökkenő olajkereslet tükrében az olajárat különösen megviselte, hogy az OPEC+ tanácskozásán nemhogy a termeléskorlátozás növeléséről, de az érvényben lévő megállapodás meghosszabbításáról sem sikerült megállapodásra jutni.

Eddigi napi mélypontján a Brent 30,93 százalékos mínuszban, 31,27 dolláron, a WTI pedig 33,77 százalékos veszteségben, 27,34 dolláron állt.

Az amerikai piacok nyitásakor a globális kereskedelemben a Brent nyersolaj ára 21,23 százalékkal állt alacsonyabban, hordónként 35,66 dolláron, a WTI ára pedig 21,32 százalékkal 32,48 dollárra csökkent.

Az olajár csökkenése nagy veszteségeket okozott az olajipari részvények körében, a Chevron Corp és az Exxon Mobil Corp papírok már a nyitás előtt tizenöt százalékot veszítettek a tőzsdén kívüli forgalomban. A Marathon Oil Corp, a Devon Energy Corp, az Apache Corp és a Pioneer Natural Resources Co részvények 25-34 százalékkal estek.

A banki papírok is nagyot gyengültek, mivel a piac a Fed múlt heti rendkívüli kamatcsökkentése után újabb kamatcsökkentésre számít a jövő heti rendes ülésen. A Citigroup Inc, a Bank of America Corp és a JPMorgan Chase & Co részvények 9-12 százalékkal gyengültek. A dollár is gyengült, az eurót 1,50 százalékkal jegyezték erősebben az amerikai piacok nyitásakor, 1,1454 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!