New Yorkban a DJIA-30 index 0,66 százalékos, az S&P-500 index 0,57 százalékos, a Nasdaq Composite index 0,52 százalékos emelkedéssel kezdte a kereskedést.

Az értesülések szerint az amerikai gyógyszerfelügyelet decembertől engedélyezi a Pfizer és német partnere, a BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának értékesítését. Az oltóanyag reményében az amerikai indexek nagy emelkedést értek el a hónapban korábban, az S&P index még rekordot is beállított. A nyugati fejlett gazdaságokban bejelentett újabb lezárások és korlátozások azonban elvették az emelkedés lendületét.

Az oltóanyagtól remélt gazdasági fellendülés, és ezzel párhuzamosan az olajkereslet növekedése emelte meg hétfőn közel háromhavi csúcsra a világpiaci olajárat is. Az amerikai piacok nyitásakor a WTI 1,04 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 42,86 dolláron, a Brent ára pedig 1,33 százalékkal ment fel 45,67 dollárra. Mindkét olajtípus 5 százalékos áremelkedést ért el az elmúlt héten

Az eurót 0,36 százalékkal jegyzik erősebben 1,1896 dolláron, miközben a vezető devizákkal szemben kalkulált dollár-index közel három havi mélypontot érintett. Az arany spot ára 0,21 százalékkal unciánként 1867,12 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!