Tőkét emel a Tesla - erősödik az árfolyam

Enyhe csökkenéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtökön. A befektetők az újabb vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve megtépázta egy esetleges kamatcsökkentéshez fűzött reményeket - írta az MTI.
Domokos Erika, 2019. május 2. csütörtök, 16:04
Fotó: Shutterstock

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,09 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,11 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,05 százalékos mínuszban indította a kereskedést.

Az elektromos autó gyártó Tesla több mint 5 százalékos pluszban indította a kereskedést arra a bejelentésre, hogy a vállalat több mint 2 milliárd dolláros tőkeemelésre készül. Az összeg egyharmadát részvények, kétharmadát pedig átváltható kötvények kibocsátásából tervezik összegyűjteni.

A videójáték-fejlesztő Zynga több mint 13 százalékos nyereségben nyitott annak nyomán, hogy szerda este közzétett gyorsjelentésében mobiltelefonos bevételeinek meredek emelkedéséről adott számot.

A Cigna amerikai egészségbiztosító árfolyama 0,92 százalékkal nőtt a nyitásban, miután szektortársaihoz, a CVS csoporthoz és a Humanához hasonlóan bevételeinek és nyereségének emelkedéséről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdék Frankfurt kivételével veszteségeket mutattak. Csütörtök délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,34 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,65 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-30 index 0,04 százalékos pluszban állt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1185 dollárt adtak, 0,12 százalékkal erősödött az amerikai deviza. A japán jenhez képest 0,13 százalékkal drágult a dollár, 111,52 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken arra reagálva, hogy a rekord értékű kitermelés a tartalékok emelkedését eredményezték az Egyesült Államokban.

Az amerikai nyersolajkészletek 9,9 millió hordóval, 470,6 millió hordóra -2017 szeptembere óta a legmagasabb szintre - emelkedtek a múlt héten, miközben a kitermelés napi 12,3 millió hordóra nőtt.

A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,87 százalékos mínuszban, 70,83 dolláron, a júniusi szállítású WTI pedig 2,39 százalékos veszteségben, 62,08 dolláron forgott délután fél négykor.

Nyomás alatt maradtak a határidős aranyárak csütörtökön, egy nappal azután, hogy Jerome Powell, a Federal Reserve (Fed) elnöke nem mondott semmit, amivel megerősítette volna azokat a piaci várakozásokat, hogy a Fed következő lépése kamatcsökkentés lehet.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 1,13 százalékkal, 1269,75 dollárra esett.

Szerdán mérsékelt veszteségekben zártak a New York-i tőzsdeindexek. A Dow Jones 0,61 százalékkal, 26 430,14 pontra, az S&P 500-as mutató 0,75 százalékkal, 2923,73 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 0,57 százalékkal, 8049,64 pontra esett - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK