Nem véletlenül teljesítik felül markánsan az elmúlt hónapokban az amerikai részvények a világ többi tőzsdéjét. A Reuters havi felmérése alapján szeptemberben a globális befektetők tovább növelték az amerikai részvények súlyát portfólióikban, egy hónap alatt az átlagosan 2 százalékponttal 42,7 százalékra ugrott, ilyan magas értékre legutóbb 2015 szeptemberében volt példa - írja a hírügynökség. A teljes részvénykitettséget csökkentették, a globális portfóliókban ennek átlagos súlya 48 százalékra esett vissza.

A folyamat az amerikai részvények jó fundamentumainak köszönhető. Az amerikai gazdaság jó növekedési adatai - a második negyedévben elérte a 4 százalékot - az amerikai cégek profitnövekedése, a bizalmi indexek kiugró értékei egyaránt indokolják a folyamatot - mondta Cedric Baron, a Generali Investments több eszközosztályért felelős vezetője.

Eközben a befektetők higgadtan szemlélik a Donald Trump elleni nyomozás fejleményeit. Bér az elnök augusztusban úgy nyilatkozott, ha megindulna ellene az impeachment eljárás, az azonnali tőzsdekrachhoz vezetne, ezt a nézetet a jelek szerint a piaci szereplők nem osztják. A felmérésben a megkérdezettek 88 százaléka úgy vélte, hogy az eljárás megindulása nem okozna esést a tőzsdén, de amúgy is nagyon alacsonynak tartják ennek valószínűségét.

Természetesen az impeachment megindulása nyomán komoly ingadozásokra lehetne számítani, s hozna egy kis korrekciót, azonban -  miközben ennek kicsi a valószínűsége - ha új elnök lépne hivatalba, az okozhatna további emelkedést a tőzsdén - mondta Frank Haertel, a Bank J Safra Sarasin eszközallokációért felelős vezetője.

A jelek szerint az európai tőzsdéket is elkezdték ismét szeretni a befektetők, a kontinens részvényeinek súlya 1,5 százalékkal, 19,5 százalékra emelkedett a portfóliókban, ami négy hónapos csúcsot jelent. Pascal Blanque, az Amundi befektetési igazgatója ezt azzal magyarázta, hogy az európai tőzsdéken az árazások immár vonzóvá váltak.

Nem mondható el ugyanakkor ez a feltörekvő piacokról, amelyek közé a magyart is sorolják. A részvényportfóliókban súlyuk szeptemberben tovább csökkent, fél százalékponttal, 10,5 százalékra, míg a kötvényeknél 9,4 százalékra esett vissza az augusztusi 10,2 százalékról. A feltörekvő piaci eszközök masszív alulteljesítők voltak eddig idén, s megoszlanak a vélemények arról, megérettek-e már egy pozitív fordulatra. Christopher Peel, a Tavistock Wealth befektetési igazgatója szerint például a mostani problémákat egy kicsit túlságosan is felfújja a piac, s úgy véli, nincs arra bizonyíték, hogy a brazil, orosz, argentín, török és dél-afrikai események megfertőzték volna a többi piacot is. Ráadásul ha végignézzük, országról országra a tőzsdéket, akkor azt látjuk P/E alapon már nagyon vonzóak ezek a részvények a feltörekvő piaci társaikhoz képest - tette hozzá a szakértő.

Salman Baig, az Unigestion szekértője viszont úgy látja, ugyan az országspecifikus problémák egy része jelentkezik az országkockázatok árazásában, azonban ezek még nincsenek teljesen beárazva, s ha ehhez hozzávéve a kínai gazdaság lassulásának és az amerikai kamatok emelkedésének veszélyét, akkor azt látszik, hogy ezek a veszélyforrások még mindig nem tükröződnek az árazásokban.

Mindenesetre a válaszadók többsége, 59 százalékuk úgy látja, a feltörekvő piacok gyenge szereplése még csak félúton jár, s csak 32 százalékuk szerint jár ez a rossz periódus a vége felé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!