A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,19 százalékos, az S&P 500-as mutató és a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig egyaránt 0,23 százalékos pluszban indította a kereskedést.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul. A legközelebbi, októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,87 százalékos nyereségben, 74,39 dolláron, míg a szeptemberi szállítású WTI 0,30 százalékos pluszban, 69,22 dolláron forgott. A piacok a kínálat szűkülésével számolnak annak nyomán, hogy az Egyesült Államok újra szankciókkal sújtotta a nagy olajexportőrök közé tartozó Iránt. A büntetőintézkedések első hulláma kedden, a következő, az olaj- és gázipari ágazatra kivetett szankciók november elején lépnek életbe.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren kedden arra figyelmeztette a vállalatokat, hogy a szankciók hatályba lépése után választaniuk kell, vagy Iránnal vagy az Egyesült Államokkal tartanak fent üzleti kapcsolatokat. Az üzenet valószínűleg az európai cégeknek és szervezeteknek szólhatott, mivel kedden hatályba lépett az Európai Unió úgynevezett blokkoló rendeletének frissített változata, amellyel megtiltják az európai cégek számára, hogy eleget tegyenek az Irán elleni amerikai szankcióknak.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken nyereséges volt a kereskedés kedd délután. Fél négykor a londoni FTSE-100 index 1,10 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 0,91 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,82 százalékos pluszban állt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1597 dollárt adtak, 0,37 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A japán jenhez képest 0,29 százalékkal gyengült a dollár, 111,09 jenen forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,30 százalékkal, 1221,30 dollárra nőtt.

Hétfőn emelkedéssel zártak a New York-i indexek. A Dow Jones 0,16 százalékkal, 25 502118 pontra, az S&P 500-as mutató 0,35 százalékkal, 2850,40 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 0,61 százalékkal, 7859,68 pontra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!