Nem hiszem, hogy a "mulatságnak" vége lenne - jellemezte a világ tőzsdéin kialakult felfordulást Mohamed El-Erian, az Allianz vezető tanácsadója, a világ egyik legismertebb pénzpiaci szakértője a CNBC-nek nyilatkozva. Az elmúlt időszak nagy tőzsdei eladási hulláma, amely sokat leradírozott a részvényárakból, nem volt elég erős változás ahhoz, hogy monetáris politikája megváltoztatására, azaz kamatemelései felfüggesztésére bírja az USA jegybankját, a Fedet - indokolta megállapítását.

Egy ideje több folyamat is aggasztja a befektetőket. Az egyik az USA és Kína között kibontakozó kereskedelmi háború, a másik a feltörekvő piacok valutáinak megingása, a harmadik az olasz gazdaság jövőjével kapcsolatos kétségek. El-Erian ezért úgy látja, hogy továbbra is kitart az az átmeneti időszak, amelyben a részvény- és kötvénypiacok visszatérnek a pénzbőség évtizedéből a normális, szűkebb likviditás időszakába. A képlet egyszerű: újra meg kell szokniuk, hogy a túláradó pénzkínálat helyett a változó gazdasági alapok szabályozzák az árakat.

Menetel a Fed

A Federal Resreve idén eddig háromszor emelte kamatát és a befektetők egy negyedik hasonló lépésre számítanak decemberben. Jerome Powell, a Fed elnöke néhány hete azt mondta, hogy az amerikai jegybank még messze van attól a kamatszinttől, amelyet semlegesnek nevezhetünk, azaz amelyik sem nem ösztönzi, sem nem fékezi a gazdaság növekedését.

Bár Powellt Donald Trump nevezte ki februárban, az elnök látva ezt a monetáris politikát nem spórolt a bírálatával. A tőzsdeindexek hanyatlását követően október elején őrültségnek nevezte, hogy a Fed folytatni akarja a hitelköltségek növelését. Ennek azonban nem volt hatása, a befektetők szerint a négyéves ciklusa elején lévő Fed-elnök nem fog meghátrálni az elnöki szavak hallatán.

Erre utal, hogy tovább folytatódott a tőzsdék hullámzása, mivel a befektetők attól tartanak, hogy a Fed még fel is gyorsítja kamatemeléseit. El-Eriant mindez nem lepi meg, felhívja a figyelmet arra, hogy az amerikai jegybank még csak halvány célzást sem tett a kommunikációjában arra, hogy gondjai lennének a tőzsdéken megfigyelhető eladási hullámmal.

Aggasztó az eltérés

Amikor arról kérdezték, hogy mit tart jelenleg a legaggasztóbbnak a pénzpiacokat befolyásoló körülmények közül, azt mondta, hogy az európai (ECB) és az amerikai jegybank monetáris politikája közötti eltérést. Amíg nagy különbség van a Németországra érvényes, illetve az USA-ban hatályos kamatok között, addig nyomás nehezedik az FX piacokra, azaz a nemzetközi devizakereskedelemre.

Erre persze az lenne a legjobb válasz, ha az ECB is elindítaná kamatai emelését, hogy összhangba hozzák az Atlanti-óceán két partján érvényesülő jegybanki politikát - tette hozzá. Ennek egyelőre semmi jele: az ECB monetáris tanácsa csütörtökön változatlanul hagyta a bank alapkamatát és jelezte, hogy csak jövő nyár után szándékozik ezen változtatni. A kötvényvásárlásokat is terv szerint, 2018 végén fejezik be.

El-Erian további veszélyforrásnak tartja, hogy a piaci szereplők alábecslik a likviditási kockázatokat. Az elmúlt évtized pénzbőségével szemben visszatér a pénzpiacok normális állapota, amikor egyáltalán nem biztos, hogy sok befektetést kereső pénz van a piacon, ami csökkenti a részvényvásárlások kockázatát. A szakértő úgy véli, hogy a befektetők elszoktak ettől, így alábecsülhetik a pénzhiányból fakadó kockázatokat.

A fotó forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!