Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden három nagy amerikai bank is közzéteszi tavalyi utolsó negyedéves számait, s ezzel teljes erejével berobban a gyorsjelentési szezon a Wall Streeten. A szezon jelentőségét az adja, hogy az elemzők szerint 2018 utolsó negyedéve óta ez lehet az első olyan három hónapos időszak, amikor az amerikai cégek profitnövekedést tudnak majd felmutatni az előző év hasonló időszakéhoz képest.

Ezt illene megtenniük, hiszen a részvényárfolyamok tavaly igencsak komoly pozitív fordulatot mutattak be. A kérdés csak az, hogy ez csak kizárólag a Fed monetáris politikájában tavaly januárban beálló éles fordulatnak volt-e köszönhető, vagy pedig állnak e mögött fundamentumok is - írja összefoglalójában a Financial Times.

A világ legnagyobb részvénypiacán a vezető S&P500-as index tavaly 29 százalékot erősödött, ezt összesen három kamatvágással segítette a Fed az év során. A részvények áremelkedésének mértéke jócskán megelőzte a kibocsátó cégek nyereségének változását, ennek eredményeként a várakozásokból számolt előretekintő P/E (árfolyam/nyereség) hányados a korábbi átlagos 14-es szintről 19-re emelkedett. A Goldman Sachs számításai szerint a P/E, tehát ez értékeltség növekedése volt 92 százalékban felelős a tőzsdei hosszért, profitoldalról ehhez elég kevés jött hozzá.

A befektetők most azt remélik, hogy az olcsó pénz, ami kering a rendszerben végre látszódni fog a cégek eredménykimutatásban is. Itt az ideje, hogy beváltsák az ígéreteket - mondta a lapnak Jeff Kleintop, a Charles Schwab vezető globális befektetési stratégája.

Szenvednek a fogyasztási cikkeket gyártók

Az erős kiskereskedelmi forgalom és a növekvő keresetek nem mindig hoztak erős negyedéveket a fogyasztókkal közvetlen kapcsolatban álló szektorokban, a befektetők most az év végi vásárlási szezon adataira figyelhetnek. A nem alapvető fogyasztási cikkek szektorának cégei különösen szenvedhettek az előrejelzések szerint. A FactSet gyűjtése szerint egy év alatt a szektorban 14 százalékkal csökkenhetett átlagosan az egy részvényre jutó nyereség nagysága.

Azonban nem csak a bolthálózatot üzemeltető cégek szerepelhettek rosszul. A General Motors, amelynek amerikai gyáraiban ősszel egy 40 napig tartó munkabeszüntetési akció zajlott arra figyelmeztetett, hogy ez 2 milliárd dolláros csökkenést okozhat utolsó negyedéves eredményében. A General Motors mellett a Ford lesz a másik, amely a szektor átlagos eredményességét lefelé húzza, de a brit lap szerint az Amazon is rontani fogja a statisztikákat. A cégnél ugyanis a nyereségesség helyett az árbevétel növekedésére helyezték az utóbbi időben a hangsúlyt. E három céget nem számítva, a szektortól várt profitcsökkenés mindössze 3,5 százalék.

Fordulat az energiaszektorban

A várakozások szerint az energetikai szektor elég ronda évet fog zárni, a negyedik negyedéves profitcsökkenés mértéke elérhette átlagosan a 37 százalékot. A szektor cégeinek nem ez lesz az első rossz évük, már egy ideje sújtja őket az alacsony olajár és az amerikai palaolaj miatti kínálatbővülés. Idén ugyanakkor a lap szerint az elemzők fordulatot várnak, 2020-ban már 22 százalékos eredmény-bővülésre számítanak.

Patrick Palfrey, a Credit Suisse stratégája szerint jelenleg arra számítanak, hogy javulást fognak mutatni azok a cégek, amelyek tevékenysége a legérzékenyebben reagál a reálgazdaság egészének teljesítményére. Ilyen szektorok az alapanyaggyártás, az energetikai és az ipari, ezek vannak a legjobban pozicionálva a pozitív fordulatra.

A technológiai szektorban is pozitív váltás

Az S&P 500-as indexben legnagyobb súllyal szereplő szektor, a technológiai szintén profitcsökkenésről jelenthet, igaz a negyedik negyedévben ez az átlagos részvényenkénti eredményben nem lesz több, mint 2 százalék. A technológiai cégeknél elsősorban saját beruházásaik növekedése okoz nyereség-visszaesést, különösen igaz ez a félvezetőgyártókra és más hardvergyártó cégekre. Az árbevételük ugyanakkor növekedhet, s idén, ha nem változik semmi, akkor már 9 százalékos eredménynövekedést tudnak majd felmutatni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!