Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar techcég eddig közel 3 milliárd forint értékű magánbefektetést kapott infrastruktúra-fejlesztésre és adatközpont-beruházásra, tavalyi árbevételük meghaladta az 510 millió forintot, de idén már ennek a megduplázása a cél. Következő lépésként pedig készülnek a részvénykibocsátásra – első körben a BÉT XTEND tőzsdén.

Budapesten jelentette be befektetői és potenciális partnerei előtt az Enerhash Technologies Zrt., hogy megkezdte a cég felkészülésítését a BÉT XTEND tőzsdei bevezetésére.

A cég globálisan terjeszkedik, Új-Zélandon a napokban kezdték meg működésüket, eddig több mint 1000 szervert és kapcsolódó infrastruktúrát telepítettek, 2023-ban a duplázás a cél.

Az Enerhash Technologies számára így ideális indulóterep a BÉT multilaterális kereskedési platformja, mely funkcionálisan ugyanazt nyújtja a kibocsátók és a befektetők számára, mint a hagyományos tőzsdék.

Globális kihívásra reagálnak

Napjaink központi kihívása lett az energiaválság, mely világszerte foglalkoztatja nem csak a politikai szférát, de a gazdasági szereplőket és a különböző erőművek üzemeltetőit is. Ezzel párhuzamosan a megújuló források egyre nagyobb szerepet kapnak az energiamixben, viszont számos további kérdést is felvetnek, hiszen meglehetősen volatilis és kiszámíthatatlan a termelésük – vagyis, ha nem fúj a szél vagy süt a nap, akkor energiahiány jelentkezik, máskor viszont a többlettermelés jelent problémát.

A magyar Enerhash Technologies infrastruktúra-fejlesztésekkel és adatközpont-beruházásokkal képes optimalizálni az energiaellátást, kiegyensúlyozni a megújuló erőművek kapacitásait, illetve értékesen hasznosítani a keletkező tartalékokat.

Ennek egyik mintapéldája lett a cég nagyszabású svédországi projektje.

Az ország északi régiójában jellemzően alacsony a népsűrűség, ennek megfelelően alakul az áramfogyasztás is, így jelentős többletkapacitás keletkezik. Az érintett svéd állami energetikai nagyvállalattal együttműködve egy 3 megawatt kapacitású számítástechnikai adatközpontot telepítettek, ami minden oldalról optimalizálja az energiagazdálkodást: kiegyensúlyozó szolgáltatást nyújtanak az áramhálózaton, a vízerőművek pedig ellátják az adatközpontot árammal, amit számítási kapacitássá alakítva hasznosítanak – például kriptobányászatra.

Rámosolyog a szerencse a bitcoinra

Mindez egyben jelentős innováció a kriptobányászat számára is, amellyel kapcsolatban éppen az az egyik vezető ellenérv, hogy a hatalmas számítási kapacitások „etetéséhez” jelentős energiaráfordításra van szükség.

A bitcoinpiac egyébként is felfutóban van, a kriptovaluta jegyzése március végéig közel 70 százalékot emelkedett, egyes szakértők szerint pedig akár a 100 ezer dolláros árfolyamszintet is elérheti idén.

A világ számos pontján elszaladt az infláció, bizonytalan a gazdasági helyzet és több aggasztó jel is érkezett az elmúlt időszakban a bankszektorból, ezért fordulhatnak sokan a kriptodevizák felé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!