A társaság bruttó árbevétele 26,3 milliárd forint volt, ami csaknem megegyezik az előző éves árbevétellel, 17 millió forinttal több annál. A nettó értékesítés (a jövedéki- és népegészségügyi termékadó nélküli árbevétel) 13,9 milliárd forintot tett ki, 11,3 százalékkal alatta maradt az egy évvel korábbi bázisnak.

A bruttó és a nettó árbevétel változása közötti jelentős eltérést a népegészségügyi termékadó (neta) 2019. január 1-jétől életbe lépő változása okozta - közölte a vállalat.

A módosítással minden szeszesitalt megadóztattak, az adómértékek pedig 20 százalékkal emelkedtek. Az adónövekedést a társaság érvényesítette eladási áraiban, de ez jelentős volumencsökkenéssel járt együtt a beszámoló szerint.

A tájékoztatás szerint az üzleti év utolsó negyedévében (2020 január-március) több mint 50 százalékkal emelkedett az árbevétel az előző év azonos időszakához képest. Ehhez egyebek mellett az is hozzájárult, hogy a koronavírus-járvány miatt megváltoztak a nagyobb kiskereskedelmi hálózatok rendelési szokásai. Néhányan március utolsó napjaiban a szokásos mennyiség többszörösét vásárolták, ami javította a márciusi árbevételt, ugyanakkor jelentősen visszavetette az áprilisi forgalmat.

Az üzleti év működési eredménye 2,1 milliárd forint lett, 29,6 százalékkal alacsonyabb az előző évinél.

A beszámoló szerint a Zwack Unicum Nyrt. a magyar égetett szeszesitalpiac legnagyobb szereplője. Mivel a társaság bevételének csaknem 90 százaléka a hazai piacról származik, gazdálkodását alapvetően meghatározza a belföldi fogyasztás alakulása. A hazai prémium szeszesital-fogyasztás az elmúlt néhány évben bővült Magyarországon, de a közeljövőben ennek drasztikus csökkenése várható a koronavírus-járvány miatt - írják a jelentésben.

A Zwack Unicum a BÉT honlapján közzétette azt is, hogy június 25-én tartja évi rendes közgyűlését, ha a meghirdetett időpontig megváltoznak a veszélyhelyzeti szabályok, és a közgyűlés megtarthatóvá válik. Ha a közgyűlés megtartása nem lesz lehetséges, akkor a vonatkozó kormányrendelet értelmében a társaság igazgatósága dönt a napirenden szereplő kérdésekben - áll a meghívóban.

A Zwack részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A papír 16 950 forinton zárt kedden. Az elmúlt egy évben legmagasabb árfolyama 18 000 forint, a legalacsonyabb 14 800 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!