Tőzsde: fellélegzést hozott a forintgyengülés

A múlt heti 4 százalékos forintgyengülés – persze kérdés, hogy ebből mennyi marad meg a közeljövőben – az exportőr tőzsdei cégek gondjait jelentős részben enyhítette. A dollárban exportálókét persze jóval kevésbé, mint a túlnyomórészt euróért értékesítő társaikét. A devizapiacot jellemző hektikus ingadozásokra a cégek vérmérsékletük szerint különbözően reagáltak. Egyesek nagy volumenű fedezeti ügyletekre használták ki az alkalmat, mások inkább kivárnak.
Almás Andor, Molnár Csaba, Korányi G. Tamás, 2003. január 21. kedd, 06:59
Fotó:

Az exportőr tőzsdei cégek rendre kötnek fedezeti ügyleteket, de nem mindegyikük beszél e téren követett stratégiájáról. A hallgatagok közé tartozik a Mol, amelyről csak annyit tudni, hogy gondosan figyeli a piacot. Az olajtársaság helyzete amúgy is speciális, hiszen a nemzetközi ármozgások kockázatát közvetlenül, a kutaknál tudja áthárítani autós vevőire. A Mol már tegnap bejelentette, hogy holnaptól, január 22-től 4, illetve 3 forinttal lesz drágább a benzin és a gázolaj.

A részvényesek számára fontosabb a gyengébb forintnak a gázimportra gyakorolt hatása. A drágulás a beszerzési oldalon azonnal jelentkezik, az eladási árat azonban - mint ez jól ismert - nem befolyásolja. A 4 százalékos forintgyengülés havonta átlagosan több mint egymilliárd forinttal rontja a Mol pozícióját, a veszteséget a valószínűsíthető fedezeti ügyletek mérséklik. A kutatási-termelési üzletág eredményét viszont előnyösen befolyásolja, hogy az új helyzetben felértékelődnek a hazai készletek.

A Richter - mint azt Gulácsi Gábor gazdasági vezérigazgató-helyettes a NAPI Gazdaságnak elmondta - hagyományosan óvatos politikát folytat, álláspontját devizapiaci viharok idején a kivárás jellemzi. A Richter évek óta a nettó dollárexport 80 százalékát fedezi, vagyis évente valamivel több mint 100 millió dollárt kell előre eladnia. (NAPI Gazdaság, 2002. szeptember 12., 9-10. oldal.) A társaság dollár-forint ügyleteket köt, így számára a forint euróval szembeni gyengülése - a dollár újabb mélyrepülése közepette - alig javította a helyzetet.
A Richter márciustól szeptemberig egyáltalán nem kötött fedezeti ügyleteket, októberben és november elején viszont - visszatekintve, jó időzítéssel, még a paritás feletti dollár/euró kurzus idején - folyamatosan fedezett. Gulácsi elmondása szerint 2003 első kilenc hónapja - a tervezett 80 százalékos mértékig - le van fedve, és a negyedik negyedévre is kötöttek néhány ügyletet. Ezzel a cég gyakorlatilag utolérte magát. Bár a legfrissebb információk közlésétől a társaság illetékese elzárkózott, szavaiból arra lehet következtetni, hogy a Richter a múlt héten nem jelent meg a devizapiacon.

Az Egis fedezeti politikája szerint havi legfeljebb 6 millió dollár értékben köt opciós és határidős fedezeti ügyleteket. A rendkívül alacsony dollárárfolyam miatt azonban decemberre már nem nyitott újabb pozíciót, így december és január lényegében fedezetlen volt - mondta a NAPI Gazdaság kérdésére Marosffy László gazdasági vezérigazgató-helyettes. Mivel ez egybeesett a forint további, egészen a sáv széléig tartó erősödésével, illetve ezzel párhuzamosan a dollár is gyengült az euróhoz képest, a társaság január közepéig vesztett a fedezeti ügyletek elmaradásán. A kamatcsökkentéseket követő forintgyengülés viszont utólag némileg igazolta az Egis döntését, és kedvező lehetőséget teremt újabb, akár több hónapra szóló pozíciónyitásra. (A társaság fedezeti politikája szerint legfeljebb hat hónapra előre köt ilyen üzleteket.) Erre utalt Marosffy László is, amikor megjegyezte, hogy nagyon erősen figyelik a piacot.

Az éves szinten több mint 150 millió eurós - zömmel az EU-ba irányuló - exporttal dolgozó Pick szintén a komoly devizapiaci szereplők közé tartozik. A cég júliusban, a forint emlékezetes, átmenetinek bizonyult gyengülése idején is jó érzékkel használta ki a pillanatot, és egyes - brókerkörökből származó - információk szerint nem csupán a 2003-as, de a 2004-es árbevételének legnagyobb részét is lefedezte, a mainál jó 10-15 százalékkal magasabb árfolyamon. A jelentős látens nyereséget hordozó pozíciók egy részét már az MNB kamatvágása előtt lezárta, így az idei első negyedévet alighanem tetemes pénzügyi eredmény is javítja. A lezárt pozíciók újranyitására pedig alighanem már sor is került. (A részletek azonban nem derülnek ki, hiszen a Pick nem ad ki többé tőzsdei gyorsjelentéseket.)
A Danubiusnak alapvetően jól jön az erősebb euró, hiszen szobaárait euróban adja meg. Nyereségét viszont csökkenti 70 millió euróra és néhány millió dollárra becsülhető hitelállománya.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK