A fejlett társadalmak elöregedése jelentős változásokat idézhet elő a befektetési és fogyasztási szokásokban, a jegybankoknak pedig foglalkozniuk kell a folyamatok pénzpolitikai vetületeivel – derült ki az osztrák jegybank által e témában rendezett bécsi konferencián. A második világháború utáni demográfiai hullám nyomán 2010-től ugrásszerűen emelkedni fog a nyugdíjba vonulók száma Európában és az Egyesült Államokban, de a baby boomer-effektus már az elkövetkező években érezhető lesz, ugyanis a nyugdíj előtti időszakban az emberek hagyományosan fokozzák megtakarításaikat. Ez egyfelől a piacokra áramló pénzmennyiség emelkedéséhez, másfelől a fogyasztás csökkenéséhez, tehát dezinflációhoz vezet. E. Philip Davis, a londoni Brunel Egyetem professzora úgy vélekedett, hogy már a kilencvenes évek tőzsdei szárnyalása is részben e trenddel magyarázható. A jövő évtizedtől azonban ellenkező irányú változások várhatók, ahogyan a nyugdíjasok az állami ellátás mellett elkezdik felélni saját megtakarításaikat. Emiatt csökken a befektetések szintje, a részvény- és kötvénypiacokon alacsonyabbak lesznek a hozamok, ami váratlan zavarokat okozhat, a bankokat és a biztosítókat pedig kockázatosabb befektetési stratégiák alkalmazására késztetheti. Ugyanakkor az aktív népesség arányának zsugorodása ellenére is nőni fog a fogyasztás, ami inflációgerjesztő hatású, s így a kamatoknak részint az infláció fékezése, részint a megtakarítások stimulálása végett is emelkedniük kell.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!