BUX
38240

Tőzsdekrach az Öböl partján

Új célpontot keres magának a Perzsa-öböl menti tőzsdéket az elmúlt évben korábban elképzelhetetlen magasságokba hajtó forró pénz. A tőkekivonás a régió valamennyi börzéjét megrogyasztotta.

NAPI Online, 2006. március 23. csütörtök, 08:02

Pár hét leforgása alatt 20-30 százalékot veszítettek értékükből a Perzsa (Arab)-öböl menti tőzsdék irányadó indexei, miután a mutatókat tavaly szédítő magasságokba hajtó forró pénzek tulajdonosai úgy határoztak, hogy kivonják tőkéjüket a régióból, és más helyen, biztonságosabb, magasabb hozamot nyújtó instrumentumokban fialtatják tovább. Az elemzők még csak most számolgatják, pontosan mennyi forró pénz is távozhatott a régióból az elmúlt hetekben, mindenesetre az összeget több milliárd dollárra teszik - írja a Reuters.
Az összeomlás már régebb óta a levegőben lógott, az ugyanis a legtöbb piaci szereplő számára nyilvánvaló volt, hogy az elmúlt évben már jórészt spekulatív, fundamentálisan meg nem alapozott vásárlások hajtották fölfelé a mutatókat. A szárnyalás elsősorban a helyi befektetők által létrehozott, hatalmas mennyiségű spekulatív tőkét megmozgatni képes alapoknak volt köszönhető.
A spekulánsok kivonulásának legbiztosabb jele a forgalom beszűkülése, a szaúdi tőzsdén például a korábbi 40 milliárd riálos (durván 10 milliárd dolláros) napi átlagforgalom 13 milliárd riálra csökkent, de gyakran előfordult, hogy a 10 milliárdot sem érte el. A 2002 óta 600 (!) százalékkal emelkedő index eközben 21 ezer pont környékéről 15 ezer pont alá zuhant. (A szaúdi hatóságok igyekeznek mindent megtenni a likviditás helyreállításáért, lehetővé tették például külföldiek számára, hogy közvetlenül fektessenek be a rijádi tőzsdén.)
Hogy hová tűnt a régió tőzsdéiről a pénz, azt egyelőre mindenki csak találgatja. Az arab befektetők korábban szívesen vitték a környék országaiba tőkéjüket, ám úgy tűnik, most a teljes régiót elhagyták. Az USA-ba biztonsági okokból valószínűleg nem merészkedtek, sokkal valószínűbb, hogy valamelyik feltörekvő régióban vagy Európában bukkannak majd fel. Elképzelhető azonban az is, hogy csak a tőzsdékről vonták ki a pénzt, és továbbra is a régióban, ám már más eszközökben - például ingatlanban - fialtatják tovább.