Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Indexemelkedéssel tértek magukhoz a hétfői nyitásban az amerikai tőzsdeindexek a gazdasági növekedés ütemével szemben kialakult kételyek miatt az elmúlt héten elszenvedett veszteségekből – írja az MTI.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,44 százalékkal, az S&P-500 index 0,43 százalékkal, a Nasdaq Composite index 0,45 százalékkal kezdte magasabban a hétfői kereskedést.

A DJIA index 15 százalékkal, az S&P index 18 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 14 százalékkal áll az év eleji értéke felett.

Az árfolyamok emelkedését az energiaipari részvények vezették hétfőn az olajár lendületes emelkedését követve. A nagyobb olajipari cégek, a Chevron, az Exxon Mobil, a Schlumberger és az Occidental Petroleum részvények kettő-négy százalékos erősödést értek el a nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban. Az S&P-500 index energiaipari részindexe több mint hét százalékkal csökkent az elmúlt héten.

Az olajár hét egymást követő veszteséges nap után hétfőn négy százalékkal emelkedett. Részben a dollár árfolyamának a gyengülése, részben pedig az új koronavírus-variáns terjedésével keltett olajkeresleti aggodalmak miatt. A hét egymást követő napon elszenvedett veszteség 2019 óta a leghosszabb árcsökkenéses szakasz volt az olajpiacon. Az elmúlt héten a Brent 8 százalékot, a WTI 9 százalékot veszített az árából, ami kilenc hónapja a legnagyobb csökkenés volt.

Az amerikai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára hordónként 64,69 dolláron 4,10 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben, a Brent ára pedig 3,94 százalékkal emelkedett 67,75 dollárra. A WTI ára 35 százalékkal, a Brent ára 33 százalékkal áll az év eleji értéke felett.

A devizapiaci befektetők a Federal Reserve pénteken kezdődő (virtuális) Jackson Hole-i szimpóziuma előtt "óvatos" dollár-pozíciók tartására rendezkedtek be. Azt követően, hogy hat vezető nemzetközi fizetőeszközzel szembeni árfolyama alapján kalkulált dollár-index pénteken 93,73 ponton kilenc havi csúcsot ért el, hétfőn az amerikai piacok nyitásakor pedig az index 93,15 ponton állt, 0,36 százalékkal alacsonyabban. A dollár az elmúlt héten egy százalékkal erősödött, két hónapja a legnagyobb mértékben.

Az euró árfolyama 1,17 dollár fölé emelkedett hétfőn, de így is 10 havi mélypont közelében tartózkodik. Az eurót 0,29 százalékkal jegyzik erősebben 1,1733 dolláron, az arany spot ára unciánként 1803,50 dolláron 22,63 dollárral, 1,27 százalékkal állt magasabban az amerikai piacok nyitásakor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!