Erre az intézkedésre - ami egyébként mától lép életbe - azért volt szükség, hogy a lehűtsék a részvénypiacot és elejét vegyék a spekulációs befektetéseknek. A részvénypiaci boom-ot elsősorban az táplálja, hogy egyéb befektetési lehetőségek hiányában új befektetők milliói fordultak a részvénypiac felé, a kínai kereskedelmi bankok ugyanis mindössze 3 százalékos kamatot fizetnek a betéteseknek. Kínában a részvényszámlával rendelkezők száma 100 millió körülire emelkedett, a számlanyitások száma tízezres nagyságrendben bővült naponta. A jelentős érdeklődést tekintve kétséges, hogy a mai intézkedés lehűti-e a spekulációs lázat. A bejelentés hatására meredeken estek a kínai részvények, az irányadó Shanghai Composite Index hat százalékkal süllyedt. Az index az év eleje óta 62 százalékkal emelkedett a 2006 évi 130 százalékos emelkedése után - írja az MTI-Eco.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!