Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tekintve az elektro-mobilitásra fordítandó befektetések jelentős összegét a Volkswagen továbbra sem tartja kizártnak, hogy tőzsdére vinné a sportautókat gyártó leányvállalata, a Porsche részvényeit - erősítette meg a német Manager Magazin értesülését egy neve elhallgatását kérő forrás a Reutersnek.

Az elképzelés azonban jelenleg még korai fázisban tart, s arról nem tárgyalt egyelőre a Volkswagen konszern egyetlen komolyabb döntéshozó testülete sem. A forrás arra is felhívta a figyelmet, hogy a cégen belül már régóta szó van a Porsche esetleges leválasztásáról és tőzsdére viteléről. Az elemzések szerint az elképzelés azért lenne életszerű, mert egyes felmérések szerint a Porsche AG piaci értéke, ha tőzsdére lépne, önmagában elérhetné a 100 milliárd eurót. A Volkswagen-csoport jelenleg a Porschével együtt ennél kevesebbet ér. Az értesüléseket sem a Volkswagenben többségi részesedéssel bíró Porsche és Piech család, sem az autógyártó maga nem kívánta kommentálni.

A kiszivárgott elképzelések szerint a VW a Porsche legfeljebb 25 százalékát adná el a tőzsdére menetel során. A nagy hagyományos autógyártók részvényesei folyamatosan gondolkodnak azon, hogyan tudnák felvenni a versenyt az elektromos autók gyártásában és az autózást segítő szoftverek alkalmazásában élenjáró Teslával. Ez érthető is, hiszen a Tesla piaci kapitalizációja jelenleg közel nyolcszorosa a Volkswagenének, annak ellenére, hogy utóbbi tavaly több, mint hússzor annyi autót gyártott és értékesített. A Daimler nemrég jelentette be, hogy hasonló lépésre készül, ők a cég teherautó-gyártással foglalkozó üzletágát vinnék tőzsdére.

A Handelsblatt című német gazdasági lap eközben arra hívta fel a figyelmet, Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatójának a nagy ambíciója, hogy az autógyártó céget egy a szoftver és a szolgáltatási üzletág által hajtott technológiai-mobilitási konszernné alakítsa. Ez egyrészt milliárdokat emészt fel a vállalat vagyonából, másrészt viszont megkerülhetetlennek tűnik a hosszabb távú fennmaradás érdekében. A piaci részesedését ugyanis valahogy biztosítani kell a cégnek az amerikai és ázsiai IT cégek ellenében, másrészt az olyan új szereplőkkel szemben is, mint a Tesla.

A piaci értékelésünk bennragadt az autóiparéban, s ez jelentős hátrányt okoz a versenytársakkal szemben, amikor a szükséges forrásokért harcolunk - mondta Diess a Bloomberg hírügynökségnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!