A cég 17 hongkongi dolláron (2,17 amerikai dollár) árazta be kibocsátását, a korábban jelzett 17-22 hongkongi dolláros jegyzési sáv alsó határán. A Xiaomi részvényekkel július 9-én kezdik meg a kereskedést a hongkongi tőzsdén - idézi az MTI.

A 17 hongkongi dolláron kibocsátott 2,18 milliárd részvény négy éve a legnagyobb tőkeemelés egy technológiai vállalattól a világon. Az Alibaba Group Holding Ltd. 2014-ben vont be 25 milliárd dollár tőkét részvénykibocsátással a New York-i tőzsdén.

A társaság kibocsátásából 548 millió dollárt jegyzett le hét technológiai nagyvállalat, közöttük az amerikai Qualcomm félvezetőáramkör-gyártó és a China Mobile Ltd. mobilhálózati-szolgáltató vállalat.

A Xiaomi eredetileg 10 milliárd dollár értékben akart tőkét emelni egy hongkongi és egy kínai értékpapírpiaci kibocsátással, az utóbbi tervet azonban az értesülések szerint a kínai értékpapír felügyelettel kialakult vita miatt végül ejtette.

A vállalat nem kommentálta a kibocsátás árazására vonatkozó médiaértesüléseket. A kínai értékpapír felügyelettel kialakult vitát viszont cáfolta.

A Xiaomi kibocsátását megelőzően a hongkongi tőkepiacon már 6 milliárd dollár értékben bocsátottak ki részvényeket az idén és még számos nagy kibocsátás van készülőben, többek között a mobilszolgáltató-cellákat üzemeltető China Tower, a Meituan Dianping online élelmiszer házhozszállító-szolgáltató. Az amerikai-kínai kereskedelmi viszály tükrében a Xiaomi kibocsátásának a piaci fogadtatása jelzésértékű lehet a többi részvényt kibocsátani készülő vállalat számára.

A 2010-ben alapított Xiaomi 2017-re már a világ negyedik legnagyobb okostelefon gyártójává nőtte ki magát. Tavaly a globális okostelefon forgalom kismértékű csökkenése ellenére is megduplázta eladásait.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!