A 6. legnagyobb cseh bank értéke elemzők szerint több mint 1,5-2,2 milliárd euró. A bank többségi részesedését, mintegy 1,5 milliárd eurónyi részvényt vinne tőzsdére a GE Money, és ezzel a prágai tőzsde egyik legnagyobb elsődleges tőzsdei kibocsátását (IPO) hajtaná végre.

A lépés oka ugyanúgy a GE pénzügyi tevékenységének átfogó leépítése, ahogy a Budapest Bank esetében is láthattuk. Különbség azonban, hogy a GE egy jelentős kisebbségi részesedést megtartana a cseh leánybankban a tőzsdei kibocsátást követő legalább 6 hónapos időszakban. Később ezt a részesedést fokozatosan csökkentenék.

Tomas Suprny vezérigazgató, aki korábban a magyar CIB Banknál és az Erste román leányánál is megfordult, jelezte: szeretné fenntartani vagy középtávon még növelni is a bank 70 százalékos osztalékfizetési rátáját. A bank célja továbbá, hogy a szektor 5% körüli hitelezési növekedését meghaladja.

A GE Money csehországi nettó profitja 4,5 milliárd koronára rúgott tavaly, ami 16,5%-os tőkearányos megtérülést (ROTE) jelent. A bank alapvető tőkemutatója (CET1) jó magasan, 17,7 százalékon állt év végén, több mint 1 millió retail ügyfele és 229 egységből álló fiókhálózata volt.

A bank tőzsdére lépése a már tőzsdén forgó cseh Erste-leány és a SocGen tulajdonában lévő, szintén tőzsdei Komercni Banka számára támaszthat versenyt a tőzsdei befektetőknél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!